2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Mutálódik" az ukrajnai vírus
Politikusok vették át az orvosok szerepét

Ukrajna többnyire csak akkor kerül a figyelem homlokterébe, amikor negatív hírek érkeznek az országból. Ilyen ez a mostani járványügyi helyzet is. A szomszédos országokból egyre-másra érkeznek a forgatócsoportok, hogy szenzációhajhász módon tudassák: sem gyógyszer, sem védőmaszk nem kapható, oltóanyagról ez idáig még csak nem is hallottak, s a XXI. században az itt élő emberek kénytelenek a népi módszereket alkalmazni. Az a szomorú, hogy végső soron nem is túloznak...

Tény: naponta több tízezerrel nő a megbetegedettek száma, az egymilliós határt is túllépte már, 24 óra leforgása alatt legalább tíz végzetes eset történik. Az ország tizenöt régiójában jócskán a járványküszöb feletti a regisztrált betegek aránya. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnában a vírus "mutálódik", alighanem az elnökválasztási kampány hatására kezd politikai színezetet ölteni.

A kormányfő igyekszik minden lehetséges módszerrel fényezni önmagát a kialakult szituációban. Már-már az az ember érzete, hogy kizárólag rajta múlik, mikor áll tovább ez a fránya kór. Persze politikai ellenlábasai is megragadják a lehetőséget, hogy saját malmukra hajtsák a vizet. Ezt elsősorban Julija Timosenko lejáratásával képzelik el. Viktor Juscsenko államfő egyebek mellett azt tette szóvá, mit keresett a miniszterelnök és kormányának néhány tagja a Svájcból érkezett Tamiflu-készlet fogadásakor a boriszpili reptéren? Szerinte ott kizárólag szakmabelieknek lett volna keresnivalójuk, s a kormányfő csak azért jelent meg, hogy ily módon is növelje népszerűségét. Viktor Janukovics szerint is csupán piárfogás az egész, mármint ahogy legfőbb vetélytársa viselkedik ezekben a hetekben. A Régiók Pártjának elnöke kijelentette: azért, hogy az országot ennyire felkészületlenül érte a járvány, s hogy mindezt pánikhangulat övezi, az csakis a jelenlegi kabinet felelőssége. Szerinte ez a mostani helyzet is bizonyítja, a Timosenko-kormány alkalmatlan az ország vezetésére. Közben már a főügyészség is bekapcsolódott a járványügybe. Azt vizsgálják, terheli-e a kormányt, a szakminisztériumot, az országos influenzaközpontot felelősség azért, hogy miközben Ternopil megyében már október elején járványveszélyről lehetett beszélni, a felsőbb szinteken ezt igyekeztek elhallgatni, kozmetikázni a valós számokon.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy szándékos hisztériakeltés folyik, vagy a lakosság önmaga generálta ezt a pánikhangulatot. Mindenesetre igen érdekes, sőt vicces történései is vannak az influenzasztorinak. Ilyen például Ivan Cseh esete. A Csernyihiv megyei Bobrujki falu lakosa a nemzetbiztonsági hivatalnál tett feljelentést szomszédja ellen. Azért, mert a derék falubelije Ázsiából importált disznófajtákat tenyészt, s Cseh szerint ez javában hozzájárul a sertésinfluenza terjedéséhez...

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a pánikkeltés valakiknek érdekük lehet. Jurij Irhin pszichológus a félretájékoztatásban, a szándékos híresztelésekben látja a nagy méreteket öltött ijesztgetés legfőbb okát. Ezek közé sorolja a tüdőpestisről megjelent álinformációkat, amit amúgy egyetemisták terjesztettek, mint mondják, heccből. Szerinte a válságintézkedések is növelik az emberek veszélyérzetét. Az, hogy hetekre szigorú karantént rendeltek el, felfüggesztették a behívást, az állami tartalékalaphoz nyúlnak, külföldről remélnek segítséget, mind-mind fokozza a lakosság aggodalmát. A szakértő a sajtót is hibáztatja, amiért írásaikban, riportjaikban a végletekről tudósítanak, s félelmet gerjesztő címekkel harangozzák be a témában készült híranyagokat. Szerinte, s véleményét még sokan osztják, a kialakult, már így is válságos helyzetben sokkal megnyugtatóbb lenne, ha nem politikusok nyilvánulnának meg, hanem ismert és elismert egészségügyi szaktekintélyek ismertetnék a helyzetet, a várható fejleményeket a régiókban. Akik, mondjuk, részletesen elmagyaráznák, hogy a korábbi években is milliós nagyságrendben fordultak orvoshoz influenzagyanúval, s annak szövődményeiben ezelőtt is haltak meg emberek, s egyáltalán nem többen mint most.

Miközben tehát aki csak tud, megszólal az ügyben, addig az országos influenzaközpont adataiból az látszik, hogy Ukrajna nyugati vidékeiről egyre inkább terjed kelet felé a járvány.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó