2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Novemberi teendők a kertben

Elérkezett a gyümölcsfák, termőbokrok és a gyökérlabda nélküli sövények ültetésének, telepítésének az ideje. Ilyenkor ültetik a tűlevelűeket is. Amennyiben esős az időjárás és a talaj túlságosan sáros vagy fagyos, a növényeket egy időre inkább vermeljük el.

A zöldségesben a káposzta és egyéb fagytűrő zöldségek fölé rakjunk ki madárhálót. A karfiolt viszont a takarólevelek visszahajtásával védjük a fagyoktól. A sárguló káposztaleveleket gyűjtsük össze és komposztáljuk. Elvethetjük a lóbabot is. Amennyiben még nem tettük meg, szedjük ki a földből a zellert. Mielőtt a talaj megfagyna, húzzuk ki a raktározásra szánt pasztinákot és petrezselyemgyökeret is. Ilyenkor kezdjük összegyűjteni és megtisztogatni a fölöslegessé vált karókat, botokat, támasztékokat. Most már biztonságosabb az öntözőcsöveket is fedett helyen tárolni. Ha tervezünk valamilyen kertrendezési, átalakítási munkálatot, ne halogassuk, végezzük el, mielőtt a talaj átfagyna.

A gyümölcsösben ilyenkor ültessük el a következő évben szemzésre és oltásra szánt alanyokat. Megtörténhet, hogy csak akkor kapjuk meg a földlabda nélküli fákat, amikor a talaj már fagyos. Ilyen esetben a fák gyökereit kössük tőzeggel töltött zsákvászonba, s úgy tároljuk vagy vermeljük el őket. Ilyenkor kell elkezdeni a magas és az alacsony törzsű fák metszését is. Ha van a kertünkben ebben az időszakban termő bogyós növény, érdemes letakarni a bokrokat madárhálóval. Most már minden gyümölcsöt raktározzunk el. Ne feledkezzünk el az átválogatásukról sem.

Amennyiben tartunk az üvegházban úgynevezett rövid nappalos salátát, ültessük szét a töveit. Novemberben telepíthető üvegházban szőlő, őszibarack és nektarin. Ha készítettünk a kertünkben gilisztaszek-rényt – és az üveg- vagy fóliaház elég nagy –, érdemes ott elhelyezni. Így az állatok télen is aktívak maradnak.

Hogy mi a gilisztaszekrény? Nos, a földigiliszták minden természetes eredetű hulladékon átrágják magukat és emésztésük végterméke az értékes, növénytápláló anyagokban gazdag komposzt. Tulajdonképpen bármilyen tárolóedény megfelelő erre a célra, ha jól megoldott a nedvesség elvezetése, ugyanakkor mégis nedvesen tartja a benne lévő, feldolgozásra váró anyagokat. Ügyeljünk arra, hogy az eső ne áztassa el. Kapható speciálisan erre a célra készített tárolóedény, ám ha erre nincs anyagi keretünk, egy műanyag szemetesláda is megteszi, amelynek az aljába előzőleg néhány lyukat fúrtunk. Mindenképpen védett helyen tároljuk, mert nemcsak a sok eső, de az erős napfény sem előnyös számára. Nem árt tudni, hogy nemcsak nagyméretű változata létezik. Kiválóan alkalmas kevés hulladék komposztálására is.

Ha rászánjuk magunkat a gilisztaszekrény készítésére, akkor először is tegyünk egy réteg kavicsot vagy sódert a tárolóedény aljára. Erre egy deszkalap kerüljön, amelybe néhány kisebb lyukat fúrtunk. Tegyük rá a korhadó falevelekkel, vagy bőséges, szalmás trágyával elkeveredett gilisztát, s mindennap etessük őket feldarabolt konyhai hulladékkal, de ide kerülhetnek az erkélyládákból származó száraz levelek és egyéb növényi hulladékok is. Semmiképpen ne tegyünk bele húsos maradékokat vagy a citrusfélék, illetve banán héját. A kellemetlen szagok elzárását segíti, ha a fedél alatt még egy réteg újságpapírral is letakarjuk a komposztot.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó