2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hittel a folytatásért

Október 1-jétől egyetlen kárpátaljai egyházi líceumban oktató pedagógus sem kap állami fizetést. Lapunk többször foglalkozott már az ezeket az oktatási intézményeket ért diszkriminatív helyzettel. A szaktárcánál azzal érvelnek, fenntartásuk nem tartozik az állam hatáskörébe, így finanszírozásuk sem szerepel a költségvetésben.

Nagybereg főutcájára kanyarodva már messziről észrevesszük a helyi református líceum előtt munkába állított markológépet. Mint Dencs Elemér igazgatótól megtudjuk, az Angliai Egyesült Református Egyház, a holland Tabitha Alapítvány, anyaországi gimnáziumok, református gyülekezetek és Magyarország kormányának támogatásával épül tovább az oktatási intézmény. A tanáriba lépve örömmel tapasztaljuk, hogy a 19 fős tanerő többsége fiatal. Próbálunk szomorúságot, netán csüggedést keresni az arcokon, hiszen fizetés nélkül kell tenniük a dolgukat, de nem találunk. Sokkal inkább az elhivatottság, a hit, a kötelességtudat olvasható le róluk. Hisznek abban, hogy a helyzet nem maradhat így sokáig, napok, hetek alatt megoldódik. A megye vezetői, a társadalmi és egyházi szervezetek, illetve Budapest is tud a problémáról.

– Iskolánkban az oktatói-nevelői munka zökkenőmentesen zajlik, jelenleg 81 diákkal foglalkozunk – indítja beszélgetésünket az igazgató. – Huszonöt végzősünk lesz jövőre. Közel az egyharmaduk már döntött a továbbtanulásról. Sajnos, sokan Magyarország felé akarják venni az irányt. Mindennek, véleményem szerint, az ukrán érettségi az oka. Tavalyi végzőseinkből 26-an jutottak túl az emelt szintű érettségin, és mindössze öten nem érték el a minimális 124 pontot. Akinek nem sikerült a tesztje, az a határon túlra jelentkezett, illetve egyikük Rivnében egy szakiskolában folytatta tovább.

Az egyik fiatal pedagógus, Kovács András is bekapcsolódik a beszélgetésünkbe. A líceum magyar nyelv- és irodalomtanára a Magyarországon 140 iskola részvételével megrendezett Gloria Victis nevű történelmi vetélkedőről mesél, ahonnan a tanintézet három tanulója dobogósként tért haza. Orosz Zsolt, Balla Georgina és Héder Zsuzsanna a második helyet szerezte meg. Két hete pedig a Sátoraljaújhelyen megrendezett anyanyelvi vetélkedőről Bacskai Adrienn hozta el a különdíjat. Szót ejtünk még a szülők önzetlen támogatásáról, a pályázati lehetőségekről, a tankönyvek hiányáról és a délutáni szilenciumok keretében tartott fakultatív órákról. Elbeszélgettünk a diákokkal is, a helyi továbbtanulási esélyekről cserélve gondolatokat. Nagyberegen újfent bebizonyosodott, hogy a kétségbeesés és a siránkozás helyett az győz majd, aki önzetlenül és becsülettel teszi a dolgát. És ha kell, fizetés nélkül is oktat, nevel.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó