2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A KMKSZ "el nem kötelezett" marad

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya úgy döntött, a szervezet egyik jelöltet sem támogatja az ukrán elnökválasztás kampányában, mert az eséllyel pályázók közül senki nem tett egyértelmű ígéretet a nemzetiségek oktatási problémáinak rendezésére.

Ez a KMKSZ alapszervezeti elnökeinek soros konferenciáján derült ki, amelyen Kovács Miklós elnök értékelte az ukrajnai helyzetet, és latolgatta a kárpátaljai magyarság kilátásait a 2010. január 17-re kitűzött államfőválasztás tükrében. Mint hangsúlyozta, az ukrán állam álláspontja az oktatás terén élesen magyarellenes. Ebből kiindulva a KMKSZ nem támogatja egyik elnökjelöltet sem. Ha menet közben történne valamilyen, magyar szempontból érdemi változás, akkor – a választmány felhatalmazásával – a szervezet elnöksége dönt majd arról, milyen álláspontra helyezkedjen a tagság – zárta szavait a KMKSZ elnöke.

– Milyen változás jöhet menet közben? – érdeklődtünk Brenzovics Lászlónál, a KMKSZ alelnökénél.

– Azt várjuk, hogy valamelyik elnökjelölt a kárpátaljai magyarság számára fontos problémák megoldása mellett egyértelmű elkötelezettséget vállal. Ide tartoznak a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogai. De ezt az elkötelezettséget még nem látjuk.

– Egy ukrán nemzeti húrokat pengető jelölt szájából mennyire hihető a kisebbségek jogainak és elvárásainak szavatolása?

– Egy komoly ígéretnek, különösen ha az írásba van foglalva, súlya van, ami kötelez. Egyébként amennyiben valamelyik jelölt felvállalja a kárpátaljai magyarság említett jogainak biztosítását, az még nem a KMKSZ automatikus támogatását jelenti, hanem azt, hogy a szövetség elnöksége megfontolja a jelölt esetleges támogatását.

– A kulturális szövetség korábban a Tisza-melléki járás és az önálló magyar tankerület létrejöttét szorgalmazta. Jelen helyzetben ezek háttérbe szorulnak?

– Nem. Ezek továbbra is a KMKSZ programjának fontos részei.

A másik nagy magyar szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) már korábban elvi döntést hozott arról, hogy az elnökválasztási kampányban Viktor Janukovicsot támogatja, mert tőle reméli, hogy ha államfővé választják, akkor hatályon kívül helyezi a jelenlegi ukrán kormány által hozott kisebbségellenes intézkedé-seket. Az UMDSZ arra készül, hogy választási szerződést köt a Régiók Pártjának vezetőjével, amelyben rögzíti támogatásának a feltételeit.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó