2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Kárpátalja büszke lehet magára"

Egy 2003-as magyar kormányrendelet eredményeképpen több mint 350 eMagyar pontot, azaz közösségi internet hozzáférési helyet hoztak létre a Kárpát-medencében, és sor került az egységes hálózat kiépítésére is. A nyolc ország tizenkét civil szervezete által működtetett rendszer a magyar kisebbségpolitika elmúlt két évtizedének egyik legsikeresebb, legkiemelkedőbb részévé vált. Az információs lánc a Kárpát-medencén túl egészen Dél-Amerikáig terjed.

A minap Csepeli György, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közpolitikai igazgatóságának vezetője Szentgyörgyi Lajos főtanácsos kíséretében vidékünkre látogatott.

– Itt tartózkodásunk során felkerestük az Ungvári Drugeth Gimnáziumot, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) magyar karát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, illetve az Európa–Magyar Házat – nyilatkozta lapunknak Csepeli György. – Az volt a célunk, hogy áttekintsük: a magyar kormány 2008-as költségvetési évének terhére nyújtott központi támogatásból mi valósult meg, illetve hogy megvizsgáljuk a határon túli magyar közösségek informatikai programjainak, támogatásának helyzetét, s tanúbizonyságot szerezzünk az elért eredményekről. Képet alkottunk arról is, hogy az említett intézményeknek mire van szükségük a továbbiakban.

– Milyen benyomásokat szereztek?

– Öt éve informatikai államtitkárként jártam Kárpátalján, és azt tapasztalom, hogy ezen a területen azóta elképesztő előrelépés történt. Az a tény, hogy a Felső–Tisza-vidék kivételével valamennyi magyarlakta község be van kapcsolva a szélessávú internet-hálózatba, fantasztikus dolog. Az, hogy szinte minden településen van valaki, aki nemcsak felhasználó, de érti is az informatikával kapcsolatos forrásokat, melyek társadalmi, üzleti, kulturális lehetőségeket teremtenek, még nagyobb dolog. De ugyanolyan jelentősnek tartom, hogy a fontosabb pontokon, ilyen például a Drugeth gimnázium, sikerült műholdas összeköttetés révén szimmetrikus internet-kapcsolatot teremteni, és ennek következtében ezeket a pontokat szélessávú internettel ellátva alkalmassá tenni arra, hogy a közösség igényeit kielégítsék. Ugyanezt láttuk a magyar karon is. Összegezve: ha az információs társadalomnak bizonyos paramétereit nézem, akkor Kárpátalja büszke lehet magára. Azok, akik ezt megszervezték, nagy eredményt értek el.

– Mi az, ami még hiányzik, és amin tudna segíteni a magyar kormány?

– Természetesen erre mindenhol rákérdeztünk. Bizonyos esetekben – például a Drugeth gimnáziumban – hardvercserére lenne szükség, hiszen hat év alatt a számítógépek amortizálódnak. Elkelne a kapacitásbővítés is, hiszen a világháló olyan, hogy minél többet használja az ember, annál nagyobb igény van rá, ezért ezen a területen is tovább kell lépni, például szervereket kell cserélni.

Csepeli György megjegyezte, az eMagyar program folytatásában a magyar kormány továbbra is elkötelezett.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó