2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az év terméke

Az idén is több kárpátaljai produktum pályázik Az év terméke címre. Tavaly az Ungvári Konyakgyár Rt. ötcsillagos gyártmánya vitte el a pálmát. Az 1959 óta működő vállalat néhány termékét idén is az esélyesek között emlegetik. Ám sikerük még egyáltalán nem borítékolható, hiszen a gazdasági válság ellenére a pályázatra benevezett, megyénkben készült árucikkek száma meghaladja a félszázat.

Tartalékalapot képeztek

A Munkácsi járásban építőanyag-vésztartalékot hoztak létre, amelyre 160 ezer hrivnyát különítettek el a költségvetésből. Idén 67 ezer hrivnyát használtak fel a viharkárok helyreállítására, amelyből 400 négyzetméter palát, 300 tonna cementet, 30 köbméter homokot, illetve 15 köbméter deszkát és gerendát vásároltak. Azóta viszont jelentősen megdrágultak a szóban forgó termékek, ezért 2010-re mindenképpen indokolt a nagyobb összeg.

Illegális cipőüzem

A hamisított termékek gyártására szakosodott "vállalkozók" leleményessége határtalan. Nemrég a Beregszászi járásban számoltak fel illegális cipőgyárat. A negyedmillió hrivnya értékű 23 varró- és 5 szabógépet lefoglalták. A több mint 20 munkás feketén dolgozott.

Csempészett olajszállítmányok

Az ungvári vámhivatal munkatársai Panamából érkező étolaj-szállítmányt tartóztattak fel. A címzett a megyeszékhely egyik vállalkozója volt, aki a vámáru-nyilatkozatban egymillió hrivnya értéket tüntetett fel, ami után 345 ezer hrivnya adót fizetett be. A magyarországi vámosoktól kapott kísérőokmányok szerint azonban a spanyol cég által Anglián át Kárpátaljára küldött áru több mint hárommillió hrivnya értékű. A vállalkozónak tehát közel háromszor többet kellett volna adóznia. A vámosok félrevezetése miatt a tulajdonosnak most ki kell fizetnie a szállítmány teljes értékét, vagy az elmaradt vámilletéket és 835 ezer hrivnya pótdíjat. Az ügyben büntetőjogi eljárás indult.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó