2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vírus és időjárás – a két szövetséges

Tegnap országszerte újabb 32 443 influenzást vagy ahhoz hasonló légúti fertőzésben szenvedő pácienst vettek nyilvántartásba. Ezzel 969 247-re nőtt a járvány kitörése óta regisztrált betegek száma. A vírusok okozta szövődmények következtében 155-en vesztették életüket. Közülük 78 munkaképes korú, míg a többi áldozat idős és gyerek. 11-en az elmúlt huszonnégy óra során haltak meg. A halálesetek Lemberg, Ivano-Frankivszk, Rivne, Csernovic, Vinnica és Hmelnickij megyében történtek.

Míg Kárpátalján korábban szinte naponta megduplázódott, a hét végén már csak húsz százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, tájékoztatta Julija Timosenkót Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

Hogy a mostani enyhe időjárás milyen irányba mozdítja el a megbetegedések számát, arra vonatkozóan a szakemberek nem kívánnak jóslatokba bocsátkozni. Mindenesetre Szvitlana Oberemko, a megyei Köjál járványügyi osztályának vezetője elmondta, az influenzavírusok terjedésének kedvez a jelenlegi nedves időjárás.

Egyik olvasónk telefonon az iránt érdeklődött, vajon az itteni orvosoknak jogukban áll-e felírni receptre az országban be nem jegyzett készítményt, mivel olvasta, hogy Szlovákiában ez jogellenes. Dr. Ljáh Erzsébet, az Ungvári Központi Információs Iroda egészségügyi tanácsadója a felvetésre válaszolva elmondta, nincs tudomása arról, hogy Ukrajnában törvény tiltaná a felírást. A betegnek joga van olyan gyógyszerrel kezelni magát, amilyet orvosa tanácsol és jómaga választ. Egyébként számos külföldi és itteni azonos hatóanyagú gyógyszernek más a megnevezése, ezért az orvos, amennyiben itt nem kapható, biztonsággal felírhatja azt.

Julija Timosenko a WHO szakembereivel találkozva kijelentette, a járványügyi helyzet stabilizálódni látszik. A legtöbb friss megbetegedést eddig november 4-én regisztrálták, amikor 127 ezren fordultak orvoshoz. Ugyanakkor arra kéri a világszervezetet, segítsen propagálni Ukrajnában a védőoltásokat, azok szükségességét. Az USA 930 ezer dózis sertésinfluenza elleni oltóanyagot ígért, amit december folyamán juttatnának el hozzánk.

Az egészségügyi minisztérium a járvány felszámolására elkülönített összeg 70 százalékát már felhasználta, írja a Gyelo Olekszandr Bilovol országos tiszti főorvosra hivatkozva. A kiutalt 500 millió hrivnyából 115 millióért gyógyszereket vásároltak, 100 millióból a hiányzó készülékeket pótolták, 80 millióból pedig az egyéb szükséges eszközöket. A vesztegzár alá helyezett régióknak 51 milliót szántak.

A gyógyszerek közül elsősorban a Tamiflu-ra költöttek, melyből 500 ezer adagot szereztek be, s további 400 ezret terveznek. Ha figyelembe vesszük, hogy egy páciens teljes gyógyulásához egy csomag ilyen szerre van szükség, akkor 700 ezer ember kezelésére elegendő mennyiség áll majd a szakemberek rendelkezésére. Hogy miért kell ilyen hatalmas mennyiség ebből az orvosságból, ha eddig hivatalosan mindössze 65 esetben igazolódott be a H1N1 jelenléte a betegeknél, arra Bilovol nem tudott válaszolni.

Magyar Tímea

Zavartalan az ellátás

– Azon kívül, hogy az elmúlt napokban ideiglenesen fokhagymahiány keletkezett Kárpátalján, a megyék közötti élelmiszerkereskedelem zavartalanul folyik – tájékoztatta lapunkat Viktor Pogorelov, a megyei közigazgatás gazdasági főosztályának vezetője. – A hágón túlról érkező élelmiszerszállítmányok folyamatosan és az aláírt szerződéseknek megfelelően érkeznek. Természetesen az átkelőkön fokozottabb ellenőrzést tartunk, hiszen az az érdekünk, hogy a Köjál szakembereivel karöltve kiszűrjük az esetleges fertőzött termékeket. Az elmúlt héten szerencsére nem volt példa arra, hogy ilyen szállítmány érkezett volna határállomásainkra.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó