2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Dominók a fal helyén

A berlini fal leomlásának huszadik évfordulóját ünnepelték Németországban, méghozzá úgy, hogy a világtörténelmi esemény jubileumára újjáépítették a hidegháború és a német megosztottság jelképét. Beton és szögesdrót helyett polisztirolból készült, több mint ezer, hatalmas méretű dominókockából.

A berlini falat jelképező, a Reichstag és a Potsdamer Platz közötti másfél kilométeres szakaszon felállított, művészek és gyermekek által befestett dominókhoz a hét végén kíváncsi berliniek és turisták hadai zarándokoltak. A dominófalat a húsz évvel ezelőtti falbontásra emlékezve bontották le. Az első téglát ezúttal Mihail Gorbacsov és Lech Walesa döntötte ki. A vendéglátók szerint Berlinben a szabadságot ünnepli a világ, ezért az ünnepi program "A szabadság ünnepe" elnevezést viseli. A világ minden tájáról összegyűlt magas rangú politikusok – Dmitrij Medvegyev, Hillary Clinton, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy – közül jó néhány méltatta az évforduló jelentőségét.

Húsz évvel ezelőtt, november kilencedikén, este hét óra tájban, a nyugati média gyorshírként továbbította Günter Schabowski keletnémet kommunista pártfunkcionárius – mint később kiderült, elszóláson alapuló – nyilatkozatát, miszerint az NDK polgárai attól a perctől szabadon utazhatnak külföldre. A túlélésért küzdő keletnémet vezetés eredetileg november 10-én akarta közölni a szabad kiutazásról hozott kormányrendeletet, de a hatalmas tömeget nem lehetett feltartóztatni. A hosszú évtizedeken át belnémet határként és a két nagy politikai-katonai tömb választóvonalaként szolgáló berlini falat, illetve Nyugat-Berlint elözönlötték az NDK polgárai.

Minden nyolcadik visszaállítaná.

Húsz esztendővel a berlini fal leomlása után minden nyolcadik német – keleten és nyugaton egyaránt – a fal mielőbbi visszaállítását akarja. A Leipziger Volkszeitung hétfői számában megjelenő írás idéz a lap megrendelésére végzett reprezentatív felmérésből, amely szerint a megkérdezettek 12 százaléka nyilatkozott ebben az értelemben. Szemben velük 79 százalék szerint a fal leomlása minden németet boldoggá tett. Mindazonáltal a megkérdezettek 35 százaléka több igazságtalansággal találkozik ma, mint a fal idején, (49 százalék keleten, 32 nyugaton). Minden negyedik ember viszont azt állította, hogy az elmúlt 20 évben romlott az életszínvonala.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó