2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kettős állampolgárság: visszavonták a javaslatot

A Fidesz-KDNP visszavonta a magyar állampolgárság könnyített megadására vonatkozó törvényjavaslatát – mondta el az egyik előterjesztő, Simicskó István KDNP-s parlamenti képviselő még a múlt héten. Az október elején benyújtott javaslat visszavonását az MSZP "időhúzásával" indokolta.

A törvényjavaslat eltörölte volna a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, amely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie. A javaslat meghatározott feltételek esetén lehetővé tette volna egyéni kérelemre a kedvezményes honosítást azoknál a nem magyar állampolgároknál, akiknek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudásukat igazolják.

Még mielőtt az indítványt szűk egy hónapja benyújtó honatyák visszavonták volna a szóban forgó irományt, az MSZP részéről Mesterházy Attila frakcióvezető bejelentette, hogy négypárti egyeztetést kezdeményeznek arról. A kormánypárt elnöksége úgy döntött, hogy támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túliak számára, de előtte nemzeti konszenzust és garanciákat akart. Szerintük nem lehet a legfontosabb kérdések tisztázása nélkül dönteni a magyar állampolgárság könnyített megadásáról. Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke az MTI-nek beszélt erről. "Fontos ügyről lévén szó, s nem lehet addig dönteni benne, amíg határon innen és határon túl a legfontosabb kérdéseket tisztáznák. Világossá kell tenni, mivel jár az állampolgárság, az MSZP szerint ez ugyanis nem jár szavazati joggal" – vélekedett. Kifejtette: a közteherviselésben részt nem vevők a szociális ellátórendszerek szolgáltatásaiból nem részesedhetnek ugyanúgy, mint az adózók. Szerinte ezeket a kérdéseket azért kell tisztázni, hogy senkiben ne legyenek indokolatlan várakozások és félelmek ennek a nemzetpolitikai ügynek a rendezésekor. Elmondta még, sajnálják, hogy ezt a Fidesz és a KDNP nem hajlandó tudomásul venni, és anélkül terjesztették be a törvénymódosítást, hogy ezeket az ügyeket megvitatták volna. Az, hogy ebben a Fidesz nem hajlandó részt venni, azt mutatja, hogy pártpolitikai haszonszerzés miatt vette újra napirendre a kérdést – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, mi lesz az MSZP által a témában kezdeményezett négypárti egyeztetéssel, a politikus közölte: aki komolyan gondolja, az majd részt vesz a megbeszéléseken, aki csak diktálni akar, ahogy a Fidesz tette, az úgy tűnik, távol fog maradni.

Az Új Szó szlovákiai napilapban Németh Zsolt, az előterjesztést jegyzők egyike úgy fogalmazott: "az MSZP reakciója után visszavontuk az indítványt, mondván, ha nincs meg az elfogadásához szükséges politikai akarat, akkor a határon túli magyarok ügyét ne tegyük kampánytémává".

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó