2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beszámológyűlések évada

Javában tartanak a beszámológyűlések az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alapszervezeteiben.

A Beregszászi járásban 28 településen találkozott az alapszervezeti tagokkal Kádár Rozália, az UMDSZ járási szervezetének elnöke, valamint az ifjúsági szervezet képviseletében Juhász Sándor és Kázmér Dávid. Ott voltak az összejöveteleken a szövetség járási képviselői, illetve a tanácselnökök.

A beszámolókból kiderül, hogy az alapszervezetek a magyarságtudat fejlesztése, nemzeti múltunk, történelmünk, hagyományaink megőrzése érdekében fáradoztak. Méltóan ülték meg nemzeti ünnepeinket, emlékeztek történelmi hőseinkre. Majdnem minden településen falunapot rendeztek, melynek nagy közösségkovácsoló szerepet tulajdonítanak. Lehetőségeikhez mérten hozzájárultak a települések fejlesztéséhez is, kihasználva a Szülőföld Alap, a KAMOT, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány pályázatait. Így például magyarországi támogatással működik az agrárszövetség, melynek elnöke Homoki László, a kisbégányi alapszervezet vezetője. Jelentős támogatást kapott Tiszacsoma új templomának befejezéséhez, több falu az UMDSZ támogatásával rendezhetett gyermeknapi ünnepséget, sikeresen zajlott le a sárosoroszi és a csonkapapi sportnap, valamint a beregújfalui sülthal-fesztivál. Pályázati forrásból először állíthattak karácsonyfát Gát főterén. Egyes alapszervezetek ügyesen használják ki a testvértelepülési kapcsolatokat. Ezek közé tartozik Mezővári, ahol közös kulturális rendezvénysorozatra került sor tarpai barátaikkal, valamint Bene, ahol a magyarországi Sárvár támogatásával a faluház előtt fából faragott szobrokat állítanak a hét vezérnek.

Az alapszervezetek aktívan részt vettek a magyar iskolákért rendezett aláírásgyűjtésben is. Az UMDSZ tagsága a járásban 1132 taggal nőtt.

Az elrendelt karantén idején szünetelnek az alapszervezeti ülések, ám annak lezárta után folytatódnak majd.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó