2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Választási járvány
A miniszterelnök három–négy hét kitartást kér

Az Egészségügyi Minisztérium november hatodikai közleménye szerint Ukrajnában 762 835 sertésinfluenzás megbetegedést regisztráltak, a kórházban ápoltak száma 33 979, a halottaké 109.

Miközben a H1N1 vírus dühöngéséről szóló hírek, a bennük szereplő halálozási, megbetegedési adatok gyakorlatilag követhetetlenné váltak, egyre erősödik a probléma körüli politikai hangzavar. A hatalom környékén mindenki vádol mindenkit, a helyzet stabilizálása, lokalizálása terén azonban alig történik valami. Ami pedig történik, az aligha nevezhető egészségügyinek, szakszerűnek.

Bűnbakkeresés, összeesküvés-elméletek

A kormány, elsősorban az egészségügyi tárca mindenekelőtt a médiát kárhoztatta, pánikkeltéssel, szenzációhajhászással vádolta. A televízió és rádióadásokat ellenőrző állami bizottság egyenesen arra szólította a sajtót, hogy kizárólag a hivatalos közleményeket sugározza. A második csapás a gyógyszerellátó és -forgalmazó struktúrákra zúdult, bírságokkal, az engedélyek visszavonásával fenyegette meg a "járványjátszma" megsértőit. A Podrobnosztyi közlése szerint elrettentésként a biztonsági szolgálat bezárt tizenkilenc patikát.

Az általános bizonytalanság a maga természetes velejárójaként megszülte az aktuális összesküvés-elméleteket. Ternolilban repülőgépet, Lembergben helikoptereket véltek látni, melyekből valamit leszórtak a környékre... A suttogó propaganda szerint egyenesen Amerika a ludas mindenben, így próbálva erősíteni a kormányoldal választási esélyeit. S az ál- és rémhírek járványa valószínűleg csak most kezdődik.

A politikai vonal

Kszenyija Szokulszka azt állítja, hogy az epidémia és a körülötte keltett hangzavar egyértelműen a kormányoldalnak kedvez. A Podrobnosztyiban megjelent elemzés szerzője szerint a járvány eltereli a figyelmet a társadalmi, gazdasági problémákról, ami egyértelműen kedvező és kívánatos a Timosenko vezette kabinet számára. A szerző azt állítja, hogy a védekezés költségeinek leple alatt korábbi manipulációkat is el lehet rejteni. A pánikhangulatban a polgárok kevésbé figyelnek a romló pénzügyi helyzetre, a fűtési idény kezdetekor menetrend szerint érkező anomáliákra.

Ám a zűrzavarból nemcsak a hatalmon lévők egzisztálnak. Az általános szegénység és elesettség körülményei közt a politikusok eljátszhatják a gazdag nagybácsi szerepét. Néhány segélyszállítmánnyal bizonyíthatják, mennyire a szívükön viselik a nép sorsát.

Egyébként Julija Timosenko politikai sikerként értékelte, hogy orosz–ukrán közös munkacsoport alakult, melynek feladata a helyzetelemzés és a járvány terjedése elleni harc. Pozitívumként értékelték azt a bejelentést is, miszerint Moszkva nem zárja le a határátkelőket. A miniszterelnök három–négy hét kitartást kér, s azt ígéri, akkorra normalizálódik a helyzet. Európában éppen akkorra várják a legtöbb megbetegedést...

Határon túli helyzetkép

December közepén lehet a csúcspontja Magyarországon az influenzajárványnak – mondta Molnár Kornélia. A helyettes tisztifőorvos szerint ezután a karácsonyi szünet miatt már csökkenhet a megbetegedések száma. Az országban most kevesebb infuenzás megbetegedést regisztráltak, mint tavaly ilyenkor – áll az MTI hírében.

Szlovákiából megindult a gyógyszerturizmus Magyarországra, mivel ott egyelőre nincs oltóanyag. Dél-Komáromban már több patikában is adtak el újinfluenza elleni oltást szlovák állampolgároknak. A pozsonyi egészségügyi minisztérium szerint ez ellenkezik minden szabállyal. Az MKP viszont felszólította a kormányt, hogy gondoskodjanak a vakcináról. Közleményükben azt írják, hogy gondatlanságukkal veszélybe sodorták az embereket.

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: "Mivel olyan vakcináról van szó, amit csak Magyarországon regisztráltak, ha szlovák állampolgár ilyen vakcinát kért, azt biztosan nem írhatja ki neki szlovákiai orvos, ez ugyanis jogellenes lenne. Törvényesen tehát nem szerezhető be egy szlovák állampolgár számára a csak Magyarországon regisztrált vakcina".

Szlovákiában jelenleg 180 H1N1 vírussal fertőzött beteg van. Oltóanyagot a szlovák gyógyszertárak legkorábban januárban kaphatnak.

Romániában eddig 727 fertőzést regisztráltak. Iskolákat zártak be Jászvárosban, Suceavan és Hargita megyében, valamint Aradon.

Arad megyében eddig összesen 27 emberről derült ki, hogy újinfluenzás. Az első fertőzött egy 42 éves asszony, aki Németországból tért haza. Az asszony fia és menye is megbetegedett.

Az országban még nincs járványgóc. A román–magyar határon viszont védőmaszkban és védőkesztyűkkel ellenőriznek a román határőrök. Az Arad Megyei Határrendőrség szóvivője elmondta: "Mindenkinek, aki átlépi a határt, tájékoztató cédulákat osztunk szét az újinfluenza tüneteiről".

A román kormány most sürgősséggel félmillió adag iskoláskorúaknak való oltást rendelt meg külföldről.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó