2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Egy lépés az autonómia felé

Egy év huzavona után a szerb kormány elkészítette a Vajdaság statútumaként ismert, a tartomány hatásköreiről szóló törvénytervezetének munkaverzióját. Amennyiben elfogadják, a szerb parlament elé kerülhet a törvénytervezet. Ha a törvényhozás is elfogadja, 152 új hatáskört vehet át a tartomány az államtól – írja a Magyar Szó című délvidéki napilap internetes oldalán. Pásztor Bálint parlamenti képviselő és Bojan Pajtic, a vajdasági Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke hasonlóan vélekedik: nem ideális, de elfogadható a javasolt szöveg.

Természetesen nem ideális a hatásköri törvény, de az adott politikai körülmények között kielégítőnek tekinthető. Egyrészt a jelenlegi szerbiai alkotmány nem tesz lehetővé Vajdaság számára nagyobb autonómiát – ami miatt támogatjuk is az alkotmány módosítását – másrészt az elmúlt egy évben megbizonyosodhattunk arról, hogy a belgrádi politikai vezetés még nem érett meg arra, hogy ennél magasabb fokú autonómiát adjon a tartománynak – mondta Pásztor Bálint a lapnak nyilatkozva.

Pásztor fontosnak tartja, hogy a Vajdaság lesz a vajdasági óvodák és általános iskolák alapítói jogainak birtokosa. Ezek a hatáskörök a vajdasági magyarság oktatása szempontjából mindenképpen fontosak. És egyszerűbb lesz a tartományi szervekkel tárgyalni arról, hogy egyes intézmények alapítói jogát ruházzák át a jövő évben megalakuló nemzeti tanácsokra, mintha a belgrádi kormányzattal kellene megállapodásra jutni – vélte a parlamenti képviselő.

Pajtic szerint a hatásköri törvénytervezet a tartomány javaslatainak 90 százalékát tartalmazza. Ezek közül kiemelte a Fejlesztési Bank megalapításának jogát, valamint azt is, hogy a tartomány képviseletet nyithat Brüsszelben és az európai régiókban.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó