2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beregszászban sikk a sakk

A Vérke-parti városban több mint egy évtizede működik sakk-klub. A megalakulásról, az elért sikerekről és problémákról Volodimir Székely, az egyesület alapító tagja nyilatkozott.

– Mikor vetődött fel a sakk-klub alapításának ötlete?

– Gyermekkoromig vezethető vissza a táblajáték iránti szerelem. Az évek során számos versenyen indultam, kisebb-nagyobb sikerrel. Egyik nap sporttársaimmal azzal az ötlettel álltunk elő, hogy ideje lenne megalakítani a beregszászi sakk-klubot. A tervezgetést tettek követték és 1996-ban megalakult az egyesület. A kezdetek kezdetén csak felnőttekkel startoltunk, ám rövid idő után gyerekek is jöttek. Mára több mint két tucat a számuk. Bátran kijelenthetem: a labdarúgás mellett a sakk a második legnépszerűbb sportág Beregszászban, akad, aki Nagybaktáról jár be. A jövőben, amennyiben igénylik, az iskolákban szeretnénk előadásokat tartani a játékról, tovább népszerűsítve ezzel a sakkot az ifjúság körében. Már nagyon fiatal korban kiderül, kiből lehet bajnok.

– Hol és hogyan működik az egyesület?

– A Munkácsi út 14. szám alatt gyűlünk össze minden vasárnap 10 órától. A helyiség megfelel a célnak, bár télen kicsit szűkösen vagyunk. Szavcsur Ferenc klubtársunk felajánlásának köszönhetően a közelmúltban nyolc új készlettel gazdagodtunk, ám az óráink elavultak, gyakran beadják az unalmast, hisz még a szovjet időkből valók. Ha sikerülne a sportág mellé szponzorokat állítani, korszerűsítenénk eszközeinket és több versenyre eljutnánk.

– Kapcsolatban vannak más kárpátaljai klubokkal?

– Együttműködünk a munkácsi sakkszövetséggel, a közelmúltban pedig a szőlősiekkel fűztük szorosabbra a viszonyt.

– Hogyan szerepelnek a versenyeken?

– A Beregszász Open országos sakkbajnokság 2007 óta a legrangosabb versenyünk. Itt a legtehetségesebb beregszászi játékosok lehetőséget kapnak arra, hogy élesben is összemérhessék tudásukat. Bízunk abban, hogy a közeljövőben ez a kezdeményezés nemzetközi szintre emelkedik. A legtehetségesebbek rendszeres résztvevői a megyei megmérettetéseknek. Részt vettünk a 10 és a 16 éven aluliak megyei bajnokságán és a Korpa-emlékversenyen, a munkácsi villám sakkbajnokságon, valamint a megyei bajnokság nagyszőlősi csapatversenyén. Legközelebb a munkácsi klub nyílt bajnokságán ülnek asztalhoz sporttársaink, ezt követően november 21-én Ungváron, a nemzeti kisebbségek hagyományos tornájára készülünk. Felnőtt kategóriában a legjobb eredmény jelenleg egy hatodik hely. Kiemelendő Kertész Zoltán, aki már 50 éve űzi ezt a sportágat. A hétesztendős nagybakosi Izsák András a gyerekek között az egyik legnagyobb tehetség, aki kora ellenére méltó ellenfele a felnőtteknek is.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó