2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A közszolgálat átível a határokon

Exkluzív beszélgetés Medveczky Balázzsal, a Magyar Televízió ügyvezető alelnökével

"A nemzeti főadó elnevezés megtisztelő számunkra, de egyben kötelezettséget is ró ránk. A feladat nem ismer határokat. Számunkra minden néző egyaránt fontos, figyelje műsorainkat Budapesten vagy Csángóföldön" – vallja Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke.

– Több mint két évtizede dolgozik az intézmény falai között, végigjárta a ranglétrát. Milyen érzéssel vette át másfél éve a stafétabotot?

– Megtisztelő, hogy az új elnök hivatalba lépéséig én irányíthatom a magyar nemzet legnagyobb hagyományokkal rendelkező televízióját. A legjobb tudásom szerint szolgálom a Magyar Televíziót, erre kötelez, s ebben segít szakmai múltam, helyismeretem.

– Az MTV a nyáron új gyártóbázisba költözött. Most hátradőlhetnek?

– A Magyar Televízió fél évszázadon át az egykori pesti Tőzsdepalotában működött, de erről már a hetvenes években kiderült, hogy nem alkalmas műsorgyártásra. Ezért valóban mérföldkő az MTV életében, hogy zökkenők nélkül átköltözött a modern televíziózás igényeinek megfelelő, kifejezetten tévének tervezett és épített gyártóbázisba. Ezzel azonban nem értünk az út végére. A műsorkészítő infrastruktúrát is modernizálni kellene, korszerű, összehangoltan működő, jövőálló technológiára volna szükség. Költséges nagyberuházásokban azonban jelenleg nem gondolkodhatunk.

– A hírek szerint egyre aggasztóbb a Magyar Televízió gazdasági helyzete, noha az elmúlt négy évet nyereséggel zárták. Hogyan juthattak idáig?

– Egyértelműen arról van szó, hogyan lehet azt az MTV-t ellehetetleníteni, amely ma a társadalmi párbeszéd első számú felülete. A tulajdonosi testület saját korábbi döntéseivel ellentétben nem járult hozzá egy hitel felvételéhez. Ezzel 2,45 milliárd forintos hiány keletkezett az MTV idei gazdálkodásában. Erre azonnal reagálnunk kellett a bevételek növelésével, a kiadások csökkentésével. Radikális lépések megtételére, közel félszáz szerződés felbontására, műsoros és személyi kiadások csökkentésére kényszerítették a vállalatot. Ezután hozták nyilvánosságra a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, amely 7,1 milliárd forinttal csökkentené az állam hozzájárulását a saját tulajdonában levő közszolgálati televízió működéséhez. Nem mellesleg az sem szerencsés, hogy a "divide et impera!" elve alapján próbálnak feszültséget kelteni két magyar közszolgálati társtelevízió között.

– Úgy tűnik, hogy a köztelevízió egyre inkább politikai csatározások kereszttüzébe kerül.

– Magyarországon a választási kampány küszöbén állunk, és egyértelművé tettük, hogy kiegyensúlyozott és korrekt módon akarjuk informálni a társadalmat, ahogy tettük eddig, akár választott elnökkel, akár anélkül. Erre jöttek válaszul a költségvetési megszorítások, ami médiaháborús helyzetet generált. Ennek az MTV nem résztvevője, hanem elszenvedője. Ráadásul miután Magyarországon nincsen EU-konform médiafinanszírozás, a források megvonása még mindig eszköz a politika kezében.

– Pedig a "költségvetési rövidpóráz" nyilvánvalóan megnehezíti a választási évben elvárható objektív és széles körű tájékoztatást. Hogyan fogadta, hogy erre a határon túli magyar újságíró-szervezetek is felhívták a figyelmet?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója kifejezte az aggodalmát a Magyar Televízió anyagi és erkölcsi ellehetetlenítése miatt. Kifogásaikat a három legfőbb magyar közjogi méltósághoz juttatták el. Levelükben volt egy nagyon kifejező mondat: azt az igényt hangsúlyozták a határon túli kollégák, hogy "a nézők számára a Magyar Televízió hírforrás, s ne a hírek szereplője legyen". Köszönöm, hogy kiállnak értünk, a nézők és a szakma támogatására most különösen nagy szükség van!

– A Magyar Televízió az utóbbi években kitartóan építette a határon túli kapcsolatokat. Ön nemrég az Erdélyi Magyar Televízió támogatásáról írt alá megállapodást. Miért tartotta fontosnak ezt akkor, amikor az MTV maga szűkölködik az anyagi javakban?

– A Magyar Televízió közszolgálati küldetéséből fakad az anyaországon kívüli magyar intézményekkel való kapcsolatok folyamatos bővítése. Az MTV nemcsak a határon túli műsorok egyedülállóan széles kínálatával szolgálja a külhoni magyarság ügyét. Évek óta teljesen díjmentesen biztosítjuk a Kárpát Expressz, az Átjáró, a Kézfogás és a Sírjaik hol domborulnak című műsorainkat a magyar nyelvű televíziós csatornáknak. Az ön által említett marosvásárhelyi találkozón is egy hasonló megállapodást kötöttünk az Erdélyi Magyar Televízióval. Az MTV a kezdetektől segítette az új médium létrejöttét, 2006-ban elsőként ajánlottuk fel támogatásunkat a csatornának.

– Más határon túli együttműködési megállapodás is szerepel terveiben?

– A már meglévő támogatási szerződéseket követően az Újvidéki Televízióval állapodhatunk meg legközelebb. Az intézmény vezetői mostanában jártak az MTV-ben, terveink szerint a közeljövőben velük is írásban rögzítjük közös elképzeléseinket.

– Vannak, akik szerint a közszolgálati televíziók "skanzenbe" zárják az anyaországon kívül élőket a kifejezetten nekik szóló műsorokkal. Ön szerint szükség van ezekre a tematikus adásokra?

– Igen, mert a tematikus műsorokban lényegesen bővebben, a fontos részleteket kibontva lehet foglalkozni egy kisebb közösséget érintő témával. Emellett teret kell adni a határon túli magyarságot érintő ügyeknek más kulturális és hírműsorokban – így is teszünk. Ezért hívunk meg rendszeresen Kárpát-medencei politikusokat a közéleti és hírháttér műsorokba, például Az Estébe vagy A szólás szabadságába. Az MTV új reggeli adásának, a Ma Reggelnek épp a napokban volt vendége Markó Béla RMDSZ-elnök és Csáky Pál, az MKP vezetője. A nemzeti főadó elnevezés megtisztelő számunkra, de egyben kötelezettséget is ró ránk, és a feladat nem ismer határokat. Számunkra minden néző egyaránt fontos, figyelje műsorainkat Budapesten vagy Csángóföldön.

A KISZó számára készítette: dr. Csermák Zoltán

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó