2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Botránymentes plenáris ülés

Az influenzajárvány terjedése elleni hatékony és szakszerű fellépés kérdésköre határozta meg a megyei tanács soron lévő, 26. ülésszakának jelentős részét. A kárpátaljai állapotokról az illetékes hatóságok – Köjál, egészségügyi főosztály, gyógyszerminőség-ellenőrzési hivatal – vezetői adtak tájékoztatást. Az egyik képviselő javasolta, mindenki tegye fel a kikészített maszkot, hogy ezzel is példát mutassanak a lakosságnak, ám csak néhányan fogadták meg a tanácsát. Sokak szerint éppen a tömeges maszkviselés fokozza a már így is nagy pánikhangulatot.

Különösebb incidens, szócsata ezúttal nem jellemezte a tanácskozást, ki tudja, talán éppen a vírusok terjedése akadályozta meg ebben a magukat olykor botrányos kijelentésekre is ragadtató képviselőket. Enyhébb verbális csatát csupán egy-két napirendi pont és javaslat megvitatása hozott. Ilyen volt a megyei ifjúsági és sportfőosztály által előkészített, a vidékünk futballpályáin az elmúlt időszakban eluralkodott nézőtéri agresszió visszaszorítását célzó terv. Eszerint növelnék a megyei és járási bajnokik biztonságáért felelős rendőrök létszámát egy-egy találkozón, csakhogy a kapitányságoknak erre nincs személyi forrásuk, hangzott a replika a másik oldalról. Még indulatosabb vita alakult ki arról, hogy jogszerűen jár-e el munkája során a megyei ellenőrző-revíziós főosztály, valamint hogy törvényesen foglalja-e el annak vezetői tisztségét Roman Csubko. A képviselők szintén megkérdőjelezték a megyei adóhatóság vezetőjének, Miroszlav Homjaknak a kinevezését. Ügyükben beadvánnyal fordultak az illetékes országos szervekhez.

A Legfelső Tanácsnak címzett levelükben pedig azt tették szóvá, hogy még egy 1981-es rendelet értelmében sokszor hibásan alkalmazzák Beregszász megyei jogú város ukrán névleírását. A valóságban Berehovo, míg a már említett dokumentumban még Berehove néven szerepel, s ez az eltérés már több alkalommal igen megnehezítette a hivatalos ügyek intézését.

A képviselők jóváhagyták az idei büdzsé második negyedévi teljesítéséről szóló beszámolót, valamint változtattak is a megye legfőbb pénzügyi dokumentumán. Néhány szakmai koncepcióban módosításokat eszközöltek, valamint háromszázezer hrivnya azonnali kiutalásról határoztak az ungvári nemzetközi reptér számára.

A Brenzovics László által vezetett "megyei himnuszbizottság" előzetes ajánlását – miszerint Vaszil Hrendzsa-Donszkij egyik művét javasolják soknemzetiségű vidékünk hivatalos himnuszának – a képviselőtestület elnapolta.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó