2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Oltóanyagért a szomszédba?

Legfrissebb értesüléseink szerint, megfelelően kitöltött ukrán vénnyel mégis beszerezhető Magyarországon a sertésinfluenza elleni oltóanyag. Erről Gere Sándor záhonyi patikus tájékoztatta lapunkat.

– Amennyiben a vény megfelel a magyar szabványoknak, tehát latin betűkkel olvashatóan fel van rajta tüntetve a beteg neve, lakcíme, életkora, az orvos és az oltóanyag neve, el van látva bélyegzővel, úgy jogunkban áll eladni a Fluval P vakcinát. Egy receptre azonban csak egy adagot, melynek ára a külföldiek számára is 1930 forint – mondta el a gyógyszerész.

Felvetődik azonban a kérdés, az ukrán egészségügyi szakemberek vállalják-e az oltóanyag beadását? Az ország területén ugyanis jelenleg öt vakcina van hivatalosan bejegyezve az egészségügyi minisztériumban, ezek az Influvac, Fluarix, Vaksigripp, Grippol, Inflexal. Megkeresésünkre dr. Ljáh Erzsébet, az Ungvári Központi Információs Iroda egészségügyi tanácsadója elmondta, amennyiben a páciens írásban elismeri, hogy saját felelősségére vállalja a vakcinálást, gyermeke esetében pedig érte is viseli a felelősséget, a szóban forgó oltóanyagot az egészségügyi intézményekben beadhatják.

A megyei közigazgatás sajtószolgálatának információja szerint egyébként Kárpátalján tegnapig 25 157 beteget vettek nyilvántartásba.

Ez azt jelenti, hogy 10 ezer ember közül átlagosan 202,3 "gyengélkedik". Egy nap alatt 3310 influenzás vagy más heveny légúti megbetegedésben szenvedőt regisztráltak, közülük 1224 gyerek, 2086 felnőtt, azon belül 44 terhes kismama. 190 személyt kórházba utaltak. A járvány kezdete óta 240 egészségügyi szakember fertőződött meg.

Vera Csizs, a megyei Köjál főorvosa szerint négy-öt hétig is eltarthat a járvány. Megyénk eddig egyebek mellett 200 ezer védőmaszkot kapott, s jelenleg három helyi üzemben folyamatosan varrnak. Mivel a járvány elhárítására Kijevből 5 millió 100 ezer hrivnya érkezett, így nincs rá szükség, hogy a megyei költségvetés tartalékalapjából szabadítsanak fel pénzt erre a célra, ezt már Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi főosztály vezetője jelentette ki.

– Intézményünkben gyakorlatilag telt ház van. Pótágyakat kellett elhelyeznünk a kórtermekben, így már csak a súlyos eseteket fogadjuk – mondta el lapunknak Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa. A helyzetet úgy próbálják megoldani, hogy az Ungvári Városi Kórház belgyógyászati osztályán, valamint a városi gyermekkórházban is elkülönítettek egy részleget az influenzás betegeknek. Állítja, urai a helyzetnek, a szükséges fertőtlenítő szerek, gyógyszerek a rendelkezésükre állnak, amit mindenki ingyen megkap.

Értesüléseink szerint az adminisztratív formaságok elintézése után a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmányát is a kórház rendelkezésére bocsátják. Ebben 120 ezer védőmaszk, valamint antibiotikumok és lázcsillapítók vannak.

Akadozva, de lassan ismét kaphatóak lesznek a járvány kitörése óta hiánycikknek számító gyógyszerek a patikákban. Legalábbis a kommunális gyógyszertárakban. Olga Horvát, a 170 patikát egyesítő Farmacija megyei termelési egyesülés vezérigazgató-helyettese szerint az ideiglenes fennakadást az okozta, hogy Ukrajnában sajnos nincs állami gyógyszer-tartalékalap, melyből a mostanihoz hasonló helyzetekben pótolni lehetne a hirtelen megugró keresletet. A patikák csak annyi készítményt vásárolnak a forgalmazóktól, amennyit rövid időn belül értékesíteni tudnak. Ami az árakat illeti, a Farmacijánál az elmúlt napok ellenőrzései során egyetlen gyógyszertár sem akadt fenn a szűrőn, ugyanis termékeiket nemhogy drágították, de 5 százalékkal csökkentették – tájékoztatta lapunkat.

Ennek ellenkezőjére is akad példa. A gyógyszerminőség-ellenőrzési hivatal november 4-ig 75 alkalommal folytatott vizsgálatot. Ezek során 64 helyen hiányoztak a kötelező gyógykészítmények. Három esetben tapasztaltak visszaélést a keresett szerek maximált árának túllépését és az elszámolást illetően, amiért a vétkesekre 11 800 hrivnya bírságot szabtak ki.

Közben újabb halálos kimenetelű esetekről számolnak be az ország más régióiban. Az egészségügyi minisztérium honlapjának tegnap délutáni adatai szerint már 96-ra nőtt az áldozatok száma. 633 877 ember szenved heveny vírusos légúti fertőzésben és influenzában. A WHO szakemberei szerint egyébként az ország lakosságának 25 százalékát érinti majd az idei epidémia. Csak egy nap alatt 127 254 újabb esetet vettek nyilvántartásba, s 4485 embert utaltak kórházba. Jelenleg tíz régióban van érvényben vesztegzár. Míg egyes nyugati régiókban némileg csökken, Kiro-vográd és Csernyihiv megyékben nő a betegek száma.

Néhány napja Lembergben dolgoznak az Egészségügyi Világszervezet szakemberei is, mintákat vesznek a tüdőgyulladásban szenvedőktől. Ám a vírus típusát illetően csak a hét végére tudnak majd biztosat, addig gyakorlatilag "vakon" kénytelenek gyógyítani.

Csernyihiv megyében már kilencen haltak meg vírusos tüdőgyulladás következtében. Az egészségügyieket nyugtalanítja a gyengélkedő terhes nők aránya, eddig 100-an vannak, közülük 28 tüdőgyulladást kapott. Két várandós nőt lélegezető készülékre kapcsoltak.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó