2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Valaki az utolsó napra hagyta?

November 9-én véget ér az ukrajnai elnökválasztás első szakasza. A Központi Választási Bizottsághoz (CVK) eddig tizennégy jelölt dokumentumait fogadta.

A Podrobnosztyi elemzője szerint valamennyi komolyabb támogatásra számító politikus ott lesz a megmérettetésen, de nem kizárt, hogy az utolsó pillanatokban az indulók száma tovább nő. Mint ismeretes, a CVK előzetesen mintegy harminc pretendensre számított, ám a mennyiségnek ebben az esetben aligha van meghatározó jelentősége.

Viktor Janukovics és Julija Timosenko már korábban eleget tett az induláshoz szükséges formaságoknak. A szakértők többségének az a véleménye, hogy a győztes a Régiók Pártjának elnöke és a BJUT vezetője közül kerül ki.

Jelzésértékű, hogy Viktor Juscsenko önjelöltként száll harcba. Ugyanezt az utat választotta Arszenyij Jacenyuk volt házelnök és Szerhij Tihipko, az Ukrán Nemzeti Bank exelnöke. Volodimir Litvint, a parlament elnökét a Népi Párt, Petro Szimonenkót az általa vezetett Ukrán Kommunista Párt jelölte a posztra.

A választók teljes névjegyzékét 2010. január elsejéig kell összeállítani. A jelenlegi adatok szerint Ukrajnában 36 582 615 szavazásra jogosult polgár él.

A hatályos rendelkezések értelmében január másodikától tilos bármilyen, az elnökválasztás esélyeit latolgató közvélemény-kutatás eredményének közzététele. A különféle elemzők csupán az urnák lezárását követően, tehát 2010. január 17, 20 óra után adhatnak tájékoztatást.

A szakértők többsége második fordulóra számít. Erre a CVK álláspontja szerint február elején kerülhet sor.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó