2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Clinton előtt a szlovák nyelvtörvény

Dennis J. Kucinich, az Egyesült Államok Kongresszusának demokrata párti tagja levelet írt az amerikai külügyminiszternek, amelyben a 2009. szeptember 1-jén hatályba lépett szlovákiai államnyelvtörvényre hívja fel a figyelmet. Erről a Felvidék Ma szlovákiai hírportál számolt be.

A levél többek között arra a tényre mutat rá, hogy a szlovákiai fegyveres erőknél, a rendvédelmi szerveknél, a tűzoltóságnál szolgálati jogviszonyban az államnyelv kizárólagos jelleggel használható csupán. E jelenség gyakorlati visszásságain túl méltánytalannak találja az emlékművek, különösen a sírkövek feliratainál kötelező jellegű kétnyelvűséget is, különös tekintettel az aránytalanul magas pénzbüntetési tételekre. A kongresszusi tag aggodalmának ad hangot annak láttán, hogy a nyelvtörvény a nyelvek és ezáltal Szlovákia polgárai közötti egyenlőség elvét támadja, amely érezhető feszültséget okoz a kisebbségi és a többségi lakosság közötti viszonyban.

A Felvidék Ma írása szerint a levél megállapítja, a feszültséget politikai megfontolásokból gerjesztik, amelynek eredményeképpen Szlovákia és Magyarország államközi kapcsolataiban is jelentősen nőtt a viszály. A kialakult ellentétek legfőbb okát a képviselő a szlovák kormány politikájában látja, amely a kisebbségi ügyeket egyre inkább antidemokrata módon kezeli. Kucinich képviselő figyelmeztet a régióban különösen érzékeny jelenségnek számító etnikai feszültségek veszélyére, amely végső soron nemcsak Közép-Európa, hanem az Európai Unió és a NATO stabilitását is fenyegeti.

A képviselő szerint a szlovákiai államnyelvtörvény a szólás szabadságát, ezen keresztül pedig a szabad és demokratikus társadalom alapelveit sérti. Kucinich képviselő legvégül sürgeti a külügyminiszter annak érdekében történő közbenjárását, hogy a szlovák kormány biztosítsa a szlovák állampolgárokkal szembeni egyenlő bánásmód elvének érvényesülését, illetve, hogy Szlovákiában további jogszabályokkal biztosítsák az (etnikai) kisebbségi jogok érvényesülését – írja a szlovákiai magyar hírportál.a

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó