2009. november 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 161. (833.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Biennále Beregszásszal

A világhírű hegedűvirtuóz Roby Lakatos koncertjéhez, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház UNITER-díjas Három nővér című előadásához hasonló csemegékkel találkozhattak azok, akik a budapesti Égtájak Iroda által immár második alkalommal megrendezett Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválját – más néven Biennále – választották. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) támogatásával életre hívott rendezvény kilenc komoly-, könnyű- és kortárs zenei koncertet, egy táncszínházi, hat színházi, egy opera- és egy musicalelőadást, hét kiállítást, két irodalmi estet, valamint három könyvkiadói és négy történelmi kisvárosi bemutatkozást, továbbá egész napos filmes és gyermekprogramokat kínált.

Goldschmied József, az Égtájak Iroda programigazgatója szerint a sokat hangoztatott gazdasági válság a rendezvényre is rányomta bélyegét, ami leginkább a jegyértékesítésben volt tapasztalható.

A történelmi kisvárosok sorozatban a szlovéniai Lendva, a horvátországi Vörösmart, az erdélyi Szamosújvár és Kárpátaljáról Beregszász mutatkozott be. Régiónkat az Illyés Gyula nevét viselő Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház képviselte volna, azonban a társulat lemondta szereplését. Helyére a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet lépett. A KMMI szervezésében lebonyolított több mint másfél órás programban volt történelem, közművelődés, megzenésített vers, próza, film és gasztronómia is. A Zubánics László, Dupka György, Juhász Sándor, Filep Anita, Nyíri Katalin előadócsoporthoz a helyszínen csatlakozott Füzesi Magda és Czébely Gabriella költő, Schober Ottó közíró. Az ő produkcióikat Vlagyimir Baleckij, ismertebb nevén Pitkin filmrészletei és Szajkó Tibor fotóművész virtuális tárlata egészítette ki.

A Beregszászt bemutató esten a jelenlévők Zubánics László kalauzolásával történelmi betekintést nyerhettek a közel ezeréves település múltjába.

Az ünnepség gasztronómiai bemutatóval fejeződött be, ahol a jelenlévők megkóstolhatták Sass Károly kígyósi borász díjnyertes borait és pálinkáit, illetve hatféle kárpátaljai kőtteskalácsot.

Hegedűs Csilla

(Budapest–Ungvár)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó