2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vitamin
Szex után Facebook?!

Egy nemrég közzétett felmérés eredményei szerint meglepően nagy azoknak az aránya, akik szinte függőként használják az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy a Twitter.

Különösen a 35 év alattiak azok, akik a legkülönbözőbb élethelyzetekben, így vezetés közben, munkahelyen, nyaraláskor, de még szex után is a fenti oldalakat böngészik. Egy felmérés eredményei szerint az amerikai fiatalok jelentős része gyakorlatilag nem bír meglenni az online közösségi oldalak nélkül, és folyamatosan virtuális kapcsolatai ápolgatásával van elfoglalva. A megkérdezettek 56 százaléka napi 1–10 alkalommal, 27 százaléka pedig ennél is többször lép be a Facebook oldalára. Ugyanezek az arányok a 35 feletti felhasználók körében már jóval kisebbek. A kevésbé addikt korosztály tagjainak csak 29 százaléka nézegeti a közösségi oldalakat a munkahelyén, 41 százaléka a szabadság alatt, 9 százaléka vezetés közben és csak 8 százalék szex után.

A testtartás hat a magabiztosságra

A testtartás nemcsak azt határozza meg, mit gondolnak rólunk mások, de azt is, mint gondolkodunk önmagunkról.

A legtöbbünket arra tanították, hogy ha kihúzzuk magunkat, az jó benyomást kelt. Most azonban azt is megtudtuk, hogy a testtartásunk a magunkról alkotott képet is befolyásolja. Az ohiói egyetem kutatói egy vizsgálat során azt tapasztalták, hogy ha a résztvevők egyenesen ültek, jobban hittek saját korábban leírt pozitív ítéletükben. Az egyenes tartás magabiztosabb gondolatokat eredményezett, akár pozitív, akár negatív eszmékről volt szó. Azokat viszont, akik görnyedten, magukba roskadva ültek, nem győzték meg saját elképzeléseik sem. Mindez arra utal, hogy az emberek gondolkodását testtartásuk is befolyásolja, bár ezt nem veszik észre.

Az ülésmagasítók védenek a sérülésektől

Vadonatúj vizsgálati eredmények szerint a biztonsági övvel együtt használt ülésmagasító valódi védelmet jelent a 4–8 éves gyermekek számára baleset során.

Amerikai kutatók több mint 6500 karambol több mint 7000 gyermek résztvevőjének esetét dolgozták fel, és a következő eredményekre jutottak: az ülésmagasítóval utazó és biztonsági övvel megfelelően rögzített gyermekeknél 45%-kal kisebb volt a sérülés valószínűsége a baleset során, mint azoknál, akik a jármű ülésén utaztak. Az ülésmagasító legnagyobb előnye az autó oldalát érintő ütközésekkor mutatható ki, ilyen esetekben 68%-kal, illetve 82%-kal csökkent a sérülés valószínűsége attól függően, hogy a karambol a gyermek oldalán, vagy azzal ellentétes oldalon történt-e. A kutatók szerint a gyermekorvos feladata, hogy javasolja az ülésmagasító használatát a szülőknek egészen 8 éves életkorig, vagy 145 cm testmagasságig.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó