2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Szabó Vilmos a Vajdaságban

Több politikussal is tárgyalt a magyar külügyi államtitkár. A megbeszélés középpontjában Szerbia európai perspektivája és a január elsejétől várható vízumliberalizáció szerepelt.

A Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatokban kiemelkedő szerep kell, hogy jusson Vajdaságnak és Szabadkának – nyilatkozta Szabó Vilmos. A magyar külügyi államtitkár két napos szerbiai körútján találkozott Egeresi Sándorral, a Vajdasági Parlament elnökével, látogatása zárásaként pedig Varga Imre nagykövettel és Nagy Ferenc főkonzullal a szabadkai városi vezetéssel, majd ezt követően az MNT (Magyar Nemzeti Tanács) és a VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) elnökeivel.

A megbeszélés középpontjában Szerbia európai perspektí-vája és a január elsejétől várható vízumliberalizáció szerepelt. Szabó Vilmos szerint ez újabb erőt adhat a gazdasági együttműködésnek, különösen a határ menti városok esetében, mint amilyen Szabadka. A magyar külügyi államtitkár a Pásztor Istvánnal (VMSZ) és Józsa Lászlóval (MNT) folytatott találkozó során tájékozódott az itteni magyarságot érintő kérdésekről, továbbá a nemzeti tanácsokról szóló törvényt és annak végrehajtását is megvitatta vendéglátóival.

Szobrot kap Ceausescu tábornoka

Mégis szobrot állítanak Marosvásárhelyen Stefan Gusa tábornoknak, az 1989-es temesvári események egyik vitatott kulcsfigurájának, mivel a marosvásárhelyi tanács elutasította a szoborállításról szóló korábbi határozat visszavonását szorgalmazó tervezetet.

A 23 önkormányzati képviselőből álló marosvásárhelyi városi tanácsban csak az RMDSZ tíz tagú frakciója szavazott a határozat visszavonása mellett.

Korábban az RMDSZ-tanácsosok benyújtották a katonai ügyészség által készített dokumentumokat, amelyekben azzal vádolják a tábornokot, hogy aktívan részt vett a temesvári eseményekben, felelős volt emberek százainak haláláért, sebesüléséért vagy eltűnéséért.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó