2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Remény a felhőoszlatásra

A szerződés, olvasható a Magyar Értelmező Kéziszótárban, két vagy több (jogi) személynek közös megegyezésen alapuló, írásba, esetleg törvénybe foglalt megállapodása, amelyből (kölcsönös) jogok és kötelezettségek következnek. A magunk részéről tegyük nyomban hozzá a közhelyet is: minden szerződés annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Vonatkozik mindez a politikai indíttatású megállapodásokra is.

Előfordulhat persze olyan szövetség is, ami nem ellenjegyzett dokumentumra épül. Egy időben távoli, ám földrajzilag nagyon is közeli példával élve ilyen volt 2004-ben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és Viktor Janukovics együttműködése az elnökválasztási kampány során. A sokat és sok szempontból joggal szidott Kucsma-rezsim alatt, leszámítva az általános, nemzetiségtől független politikai, gazdasági és szociális problémákat, a mostani viszonyokhoz képest közösségünk viszonylag nyugodt körülmények között élte meg magyarságát. Nem támadták nemzeti szimbólumait, nem rongálták emlékműveit, nem próbálták a gyökereknél kezdve felszámolni oktatási hálózatát. Viktor Janukovics választási programja is e liberális állapotok megőrzését ígérte. Ráadásul tartalmazott egy olyan kitételt is, ami akkoriban számunkra igencsak aktuális volt, nevezetesen a kettős állampolgárság intézményének megteremtését. A magyarországi december 5-ei népszavazás reményoszlató eredménye azonban okafogyottá tette a kérdést és ezzel a kampányban való aktív részvételt is az UMDSZ számára.

Sajnos, nem egy esetben fordul elő az is, hogy míg az egyik fél komolyan veszi azt, amit aláír, a másik – többnyire erősebb pozícióban lévő – fél hajlamos elfeledkezni kötelezettségeiről. Ismét hazai vizeken és az említett esztendőnél maradva valami hasonló következhetett be a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a másik elnökjelölt, Viktor Juscsenko között megszületett megállapodással. Bár a dokumentum mindmáig nem került nyilvánosságra, a szövetség vezetőinek mostani nyilatkozataiból ítélve a magyar szavazatokért cserébe valószínűleg egy területi autonómia, az a bizonyos Tisza-melléki járás, önálló magyar tankerület, a Kárpáti Igaz Szó fölötti egyeduralom és megyei szinten néhány poszt lehetett beígérve. Nos, ez utóbbi "lájtosabb" pontokkal nem is volt különösebb probléma, ám a valóban fajsúlyos ellentételezésekből, noha a KMKSZ annak idején becsületesen végezte a feladatát, semmi nem lett.

Nem véletlen, hogy a mostani elnökválasztási kampány során mindkét magyar érdekvédelmi szervezet óvatos álláspontra helyezkedik. A KMKSZ – mivel aligha akarja még egyszer megégetni magát – egyelőre sem szóban, sem írásban nem kötelezte el magát egyik elnökjelölt mellett sem. Mindez persze nem jelenti azt, hogy esetleg ne folytatna tárgyalásokat, s azt sem, hogy "fű alatt" valamelyikük mellett ne szállna majd be a kampányba. Az UMDSZ kimondta az A-t, azaz bejelentette: elvi döntést hozott arról, hogy, mivel egyetlen a jelöltek közül, aki felvállalja a kisebbséghez tartozók érdekvédelmét, Viktor Janukovics támogatását tartja elfogadhatónak. A B kimondását, vagyis a tényleges kiállást azonban már írásos megállapodáshoz köti. És nem csupán azért, mert csak így lehet később bármit is számon kérni a szerződő féltől, hanem azért is, mert, sajnos, immár van mit írásba foglalni. Az eltelt négy év ugyanis igencsak sok vészjósló felhőt terelt össze a magyarság, s azon túl az országban élő más nemzetiségi közösségek feje fölé.

A napot még nem látjuk, egy vékonyka sugarat, hogy győzelme esetén Viktor Janukovics eltörli az utóbbi évek kisebbségellenes rendelkezéseit, már igen. Most ebbe kell belekapaszkodni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó