2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
MTV-s köszönet a MÚKSZ-nak

A Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke levélben mondott köszönetet a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) elnökének, amiért a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK) társelnökeként ő is ellátta kézjegyével azt a nyílt levelet, amit a Konvenció vezetése juttatott el a három legfőbb magyarországi közjogi méltóságnak.

Medveczky Balázs hálás szavakkal köszönte meg a Konvenció határozott kiállását az MTV mellett, azt, hogy a Kárpát-medencei újságíró szervezetek elsőként reagáltak az intézményük elleni támadásokra. A Kőszeghy Elemér MÚKSZ-elnöknek címzett levélben egyebek mellett ez áll: "A Magyar Televízió, közszolgálati feladatának eleget téve, a nézők bizalmának megtartása érdekében a jövőben is szívügyének tekinti a határon túl élő magyarság életének, híreinek bemutatását, érdekeinek képviseletét a médiában. Erre kötelez a határon túli nézők több milliós tábora, s hogy jó úton járunk, ebben erősít meg egyben az Önök levele is."

Amint arról korábban lapunk is hírt adott, a KMÚEK a három legfőbb közjogi méltósághoz címzett levélben fejezte ki aggodalmát a Magyar Televíziónál történtek miatt. Arra kérték Sólyom László köztársasági elnököt, Katona Béla házelnököt és Bajnai Gordon kormányfőt: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a nézők számára a Magyar Televízió hírforrás, s ne a hírek szereplője legyen. "A Magyar Televízió meghatározó hírforrása a határon túli magyarságnak, az elmúlt fél évszázadban nagyon fontos szerepet játszott a nemzeti főadó az életünkben" – volt olvasható a három társelnök, az erdélyi Ambrus Attila, a vajdasági Klemm József és a kárpátaljai Kőszeghy Elemér által jegyzett dokumentumban. Leszögezték még: az MTV most is a családok meghatározó része, s érthetetlen számukra a feszültségekkel teli, mesterségesen generált közhangulat, s az, hogy a televízió fenntartói, tulajdonosai egy ilyen válságos helyzetben elvonásaikkal már-már az intézmény létét is veszélyeztetik.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó