2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Látó-Szög
Hányast érdemel medicinánk?

Az országban pánik és fejetlenség uralkodik, egymásnak ellentmondó hírek keltek szárnyra. A szakemberek nyugtatgatnak, a politikusok egymásra mutogatnak, az emberek nem tudják, kinek higgyenek. Ön szerint hogyan vizsgázik medicinánk ebben a helyzetben?

Rosztiszlav Lesziv fogorvos (Ungvár):

– Kárpátalján nincs ok a pánikra. A helyi szakemberek urai a helyzetnek. A megelőzést szolgáló intézkedésekre is azért van szükség, hogy elkerüljük a járvány továbbterjedését.

– Nem lehetett volna mégis elébe menni az eseményeknek?

– Ez lett volna a helyes eljárás. A felelősöket viszont feljebb kell keresni. A mesterséges pánik, a gyógyszerhiány okozóit is. Megfelelő finanszírozás, információcsere mellett medicinánk rugalmasabban működhetne, s előre felkészülhetne a mostanihoz hasonló helyzetekre.

Szabó Éva iskolaigazgató (Halábor):

– Nagyon gyenge osztályzatot adnék. Komolyabban kellett volna venni az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetéseit, és idejében gondoskodni az oltóanyag készletezéséről. Mivel ezt elmulasztották, most csak kapkodnak, szervezetlen minden. A gyógyszertárakból eltűntek a legalapvetőbb orvosságok, miközben az ország vezetői hangoztatják, hogy nincs hiány semmiből. Sajnos, a választási kampány miatt mindenki a nemzet megmentője szerepében akar tetszelegni, ám megnyugtató intézkedések nincsenek. Én elsősorban a gyerekek miatt aggódom, ők a legvédtelenebbek.

– Megoldás a háromhetes karantén?

– Szerintem nem. Jelenleg községünkben nincs influenzás. Előfordulhat, hogy hozzánk épp akkor ér el a járvány, mire újra megkezdődik a tanítás.

M. T. – V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó