2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Járvány, pánik, haszonélvezők

Megállíthatatlanul terjed az influenzás megbetegedések száma országszerte. Az egészségügyi minisztérium honlapjának tegnap délutáni adatai szerint 478 456 ember szenved heveny vírusos légúti fertőzésben és influenzában. Csak egy nap alatt 148 472 újabb esetet vettek nyilvántartásba. 24 ezer embert kezelnek a kórházakban, köztük 60 terhes nőt. Közben már 86-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Kilenc megyében lépték át a járványküszöböt. A legtöbb megbetegedést Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Csernovic megyében jegyzik. Eddig 22 páciensél igazolódott be a H1N1 vírus.

A megyei közigazgatás sajtószolgálatának információja szerint Kárpátalján tegnapig 18 618 beteget vettek nyilvántartásba, akik közül 851-et kórházba utaltak. Az influenza tüneteivel küzdők közül 4222 óvodás, 4728 iskoláskorú. Az orvosok folyamatosan arra figyelmeztetnek mindenkit, haladéktalanul forduljanak szakemberhez, ha az influenza tüneteit észlelik magukon.

Vera Csizs, a megyei Köjál vezetője megkeresésünkre elmondta, a járványküszöb ugyan emelkedett, mivel idén a szokásosnál két hónappal korábban köszöntött be a tömeges megbetegedések szezonja, ám a számokat illetően nem észlelhető nagy eltérés, a tavalyihoz hasonlóan alakul a helyzet.

A patikák továbbra sem állnak a helyzet magaslatán. Bár megrendelték a lakosság által leginkább keresett antivirális szereket, még mindig nem kapták meg a forgalmazóktól az árut. Ám míg a gyógyszertárakban hiánycikk a gézmaszk, addig egyes egészségügyi segédeszközöket forgalmazó cégek 1 és 4 hrivnyás áron kínálják azt a lakosságnak. Gere Sándor záhonyi gyógyszerész elmondta, továbbra is sok kárpátaljai keresi fel patikájukat. Az emberek elsősorban C-vitamintartalmú, az immunrendszer erősítésére szolgáló szereket vásárolnak. S bár lenne igény a Fluval P oltóanyagra is, az nem váltható ki ukrán vényre.

Tegnap Ungvárra, a megyei Vöröskereszt székházába várták a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmányát. Mint azt Selymes Erik főigazgató lapunknak kifejtette, az adományban 120 ezer maszk, valamint 3 millió forint értékű antibiotikum és lázcsillapító van. A gyűjtési akciót az ukrajnai járvány lecsengéséig szeretnék folytatni.

Fokhagymahiány

A kialakult helyzet egyik haszonélvezői a kereskedők. Pillanatok alatt duplájára, esetenként a többszörösére is felemelték a legkeresettebb zöldségek és gyümölcsök árát. Mindez leginkább a betegség megelőzésére ajánlott vörös- és fokhagyma, valamint a citrom esetében érhető tetten. Ezen a megyeszékhelyen az üzletközpontok bőséges kínálata sem sokat segít. Igaz hogy a szupermarketekben a piacon öt hrivnyába kerülő vöröshagymáért csak 3,85–3,95 hrivnyát kérnek, ám a lilahagyma kilogrammja már ott is a hatot ostromolja.

Még nagyobb mértékben emelkedett a citrom ára. Amennyiben az elmúlt héten még húsz hrivnya alatt is megvehető volt kilogrammja, tegnap a piacon 22–24, a bevásárlóközpontokban 24,50–25,50-be került, ami közel huszonöt százalékos drágulásnak felel meg.

A legnagyobb árrobbanás azonban a fokhagymánál tapasztalható. Már ott, ahol még kapható. Mert az üzletközpontok polcairól eltűnt. A piacon – igaz, ott is jóval kevesebb van belőle, mint egyébként – viszont olyan árat kérnek érte, hogy a vásárló haja is égnek áll: negyvenöt hrivnyát kilogrammjáért. Egy-egy kisebb fejért pedig két-három hrivnyát.

Az élelmiszer-árhullám Munkácsot sem kerülte el. A fokhagyma ára a duplájára emelkedett. Öt napja még húsz, tegnap viszont már negyven volt. A 3,50-es vöröshagyma öt-hat hrivnyára drágult, a 18–20 hrivnyás citrom pedig huszonötre. Az ok egyértelmű, a járványveszély miatt a Latorca-parti város lakosai is szétkapkodják ezeket.

A beregszászi és a járási patikákban továbbra sem lehet maszkot és antivirális gyógyszereket kapni. A patikusok nyugtatják az embereket, mondván, a héten már megkapják a segélyszállítmányokat, és végre meg lehet vásárolni az oly fontos gyógyszereket, illetve maszkot. De addig a Bereg-vidékiek is igyekeznek kordában tartani immunrendszerüket, ám ehhez mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába. A citrom kilója majdnem tíz hrivnyával lett több: az eddigi 16–17 helyett most 25 hrivnyát kell fizetni kilójáért. A narancs és a mandarin esetében ugyanez tapasztalható. Ám a legmeghökkentőbb a fokhagyma ára, az ugyanis 50 hrivnyába kerül, a hagyma is emelkedett – 2.50-ről 4-re.

Az árusok arra a kérdésünkre, miért ilyen drágák a fenn említettek, csupán ennyit mondtak: "...ennyi az ára".

Lezártak két határátkelőt

Az ukrajnai vírusmizéria következményeként hétfőn Szlovákia két határátkelőn lezárta a gyalogos forgalmat. Kisbereznán és Kisszelmencen is megállt az élet. A településen az üzletek ki sem nyitottak, az oda vezető utcák az átkelők mindkét oldalán kihaltak.

Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője elmondta, ez az állapot nem maradhat fenn sokáig, mert a szlovák hatóság az ukrán fél megkérdezése nélkül hozta meg a korlátozó intézkedést. Az ukrán–szlovák határátkelőkön különben zavartalan a gépjármű-forgalom.

Nincs fennakadás a Csap–Záhony közötti vasúti és közúti forgalomban. Erről a Csapi Vámhivatal sajtószolgálata tájékoztatta lapunkat. Bevetnek minden lehetséges biztonsági óvintézkedést a Nagyszőlősi Vámhivatal által kiszolgált átkelőkön is, mondta el lapunknak Krisztina Heraszenyuk szóvivő. Létrehoztak egy operatív törzskart, melynek feladata az utazók és a munkatársak egészségi állapotának figyelemmel kísérése. Az átkelőkön szórólapokat osztanak ki, melyeken tájékoztatják az embereket az új típusú influenzával kapcsolatos tudnivalókról. Eddig egyetlen fertőzésgyanús esettel sem találkoztak.

Közlekednek, nem pánikolnak

Egyelőre nem rendeltek el vesztegzárat vidékünkön, így továbbra is szabad a közlekedés a szomszédos megyék irányába, mondta el lapunknak Anna Trofimcsuk, a megyei közlekedésrendészet sajtószolgálatának vezetője. Az egyetlen változás, hogy a közlekedési rendőröknek kötelező a védőmaszk viselése. Enélkül senkit nem szabad megállásra felszólítaniuk.

Hogy mennyire szenvedte meg az influenza-boomot a közlekedés, arra evidens példa a megyeszékhely autóbusz- és vasútállomásain kapott tájékoztatás.

– Nem éreztünk különösebb riadalmat az utasok körében – válaszolta kérdésünkre Natalija Jackiv, az ungvári autóbuszállomás diszpécsere. – Akik elhatározták, hogy az ország más régióiba utaznak, azoknak csak elenyésző hányada mondott le eredeti tervéről. Egy kezemen meg tudom számolni, hányan adták vissza jegyüket.

– Feltételezem, azok számáról érdeklődnek – válaszolta Kornélia Cupa, az ungvári vasútállomás elővételi pénztárának alkalmazottja –, akik letettek utazási szándékukról. Ám ezeknek az utasoknak a száma elenyésző, csak kevesen váltották vissza menetjegyüket. Mára minden visszatért a megszokott kerékvágásba.

Elmarad a koncert

Jelen helyzetben több eseményt is elhalasztottak. A Kárpátaljai Református Egyházkerület honlapján a Csongori Szenvedélybetegek Mentő Missziója tudatja, hogy a november első két hetére tervezett programjuk a járványügyi helyzet miatt elmarad. Mint ahogy a csendesnap is az ugocsai Fertősalmáson. Nem tudják megtartani a november 14-re tervezett egyházmegyei nőszövetségi csendesnapot sem.

A tervek szerint november 20-án a kijevi Ukrajna Kultúrpalotában került volna megrendezésre a megye művelődési dolgozóinak hagyományos beszámoló koncertje, amelyre Kárpátalja kiváló együttesei utaztak volna. Mint Ivan Kanyukától, a megyei művelődési főosztály helyettes vezetőjétől megtudtuk, a rendezvény az országos karantén miatt elmarad.

Kapnak bért a tanárok

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium az országos pedagógus szakszervezetek egyeztetve döntött a tanárok fizetésének biztosításáról az országos karantén idejére is. Mint ismert, az oktatási tárca október 30-án három hétre, vagyis november 22-ig minden oktatási intézményben – óvoda, iskola, technikum, főiskola és egyetem – rendkívüli szünetet rendelt el. Mivel a szakszervezethez számtalan kérdéssel fordultak arra vonatkozólag, mi történik ilyen esetekben a pedagógusok bérének felszámolásával, a szaktárca a következő döntést hozta és juttatta el azt körlevélben az illetékesekhez: a pedagógusok továbbra is megkapják rendes havi fizetésüket, viszont az elmaradt órákat hétvégenként, illetve az intézmények vezetői által kiszabott más időpontban kötelesek ledolgozni.

Tudatos destabilizáció?

Mindeközben fővárosi pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a járvánnyal kapcsolatos pánikot tudatosan gerjesztették, egyeseknek érdekében áll a helyzet destabilizálása. Olekszij Snejer és Tetyana Csepova a Pszicho-terapeuták Európai Ligájának tagjai sajtótájékoztatójukon azt mondták, a járvány egyetlen különlegessége az előttünk álló választásokban rejlik, s a java még sajnos előttünk van. A választások végeztével amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is fog múlni. Ugyanezen a véleményen van Julija Timosenko is, aki szerint 2007-ben a mostaninál többen haltak meg. A miniszterelnök a parlamentben azzal érvelt, hogy idén eddig kilenc hónap alatt 3822 beteg hunyt el az országban influenza és más heveny légúti fertőzés okozta szövődményekben, míg 2007 azonos időszakában csaknem ezerrel többen, 4720-an... A Legfelső Tanács 1 milliárd hrivnyát utalt ki az állami költségvetésből a járvány elleni harcra, az összeg fölött az egészségügyi minisztérium rendelkezhet.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó