2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar–orosz–román összefogás

Az anyanyelvhasználathoz és a nemzeti kultúrához való kisebbségi jogok közös védelméről kötött együttműködési és partnerségi megállapodást Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), Vagyim Kolesznyicsenko, az Orosz Nyelvű Ukrajna Társadalmi Jogvédő Mozgalom és Ion Popescu, az Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülés elnöke.

A dokumentum szerint Ukrajnában erősödik az intolerancia, az idegengyűlölet, az erőszakos ukránosítási törekvés, a nemzetiségi nyelvek elnyomása. Az aláírók abban állapodtak meg, hogy közös tevékenységbe kezdenek a különböző nemzetiségi és kulturális közösségekhez tartozó ukrán állampolgárok szabadságjogainak védelmében. A fő cél az anyanyelv, a nemzeti identitás és a kultúra megőrzése és fejlesztése, az Ukrajnában élő népek történelmi egyházainak, vallásának védelme.

Az orosz, a magyar és a román szervezet megállapodott abban, hogy a többi között egyesítik erőfeszítéseiket az orosz nemzetiségű és más kisebbségi ukrán állampolgárok alkotmányos és nemzetközileg is elismert szabadságjogainak érvényesítését és védelmét illetően.

Fellépnek a kisebbségi nyelvek használatának biztosítása, a nemzetiségi nyelvű oktatási rendszerek valamennyi szintjének megőrzése és fejlesztése, a nemzetiségi iskolák végzőseit sújtó nyelvi diszkriminációs intézkedések visszavonása érdekében. A tervek szerint a három szervezet a közeljövőben külön jegyzőkönyvben és megállapodásban rögzíti az egyes tevékenységi körökön belüli együttműködés feltételeit.

– Már korábban is voltak közös fellépéseink, de nem kötöttünk együttműködési szerződést. Ez most megtörtént – nyilatkozta lapunknak Gajdos István. Mint azt az UMDSZ elnöke elmondta, intő példa volt Szlovákia, ahol a kormány a Magyar Koalíció Pártja kivételével a különböző nemzetiségi szervezetekkel aláíratta, miszerint nem ellenzik az államnyelvtörvény módosítását. Ez is jelzi, mennyire fontos a különböző nemzetiségek összefogása. Amellett pedig Ukrajnában ez a három kisebbség rendelkezik a legfejlettebb oktatási rendszerrel. Közösségünk számára azért fontos ez a dokumentum, mert ha Kárpátalján megsértik a magyarok jogait, az ellen az oroszok és a románok is tiltakozni fognak, és fordítva.

– Az együttműködés a választási kampány időszakában született. Másrészt pedig mind az oroszoknak, mind a románoknak van parlamenti képviselőjük.

– A szerződés nem a választásról, hanem a jövőről, azaz a választások utáni együttműködésről szól. Fájó tény, hogy jelenleg a magyarságnak nincs parlamenti képviselője, ám ez változhat. De legalább ők ott vannak a Legfelső Tanácsban, és fel tudnak lépni a mi nevünkben, a mi érdekünkben is.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó