2009. november 5., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 159.-160. (831.-832.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Növekvő hullámokat vet a bűnáradat

A bűnözési hullám látványos növekedése jellemezte az év eddig eltelt időszakát. A helyzet romlása senkit nem ért váratlanul. Rendőreink előre jelezték, a gazdasági válság egyenes következményeként szaporodni fognak az erőszakos és a vagyon elleni cselekmények.

A bűnüldöző hatóság munkáját értékelte és a közállapotokat elemezte legutóbbi sajtótájékoztatóján Pavlo Kononenko vezérőrnagy. Kárpátalja rendőrfőnöke a bűnözési hullám növekedése ellenére elégedett beosztottjai teljesítményével. Mert bár a múlt évi 3207-ről az idén 3766-ra emelkedett a regisztrált esetek száma, a súlyos cselekményeké pedig 1011-ről 1234-re változott, a 78,9 százalékos felderítettségi arány több mint három százalékkal múlja felül az országos mutatót.

Eredményként értékelte, hogy elfogták valamennyi erőszakos nemi közösülés és zsarolás elkövetőit. A legkirívóbb eset a Técsői járásban történt, ahol egy tizenkilenc éves fiatalember két nyolcvan éven felüli asszonnyal erőszakoskodott. Ez a személy jelenleg vizsgálati fogságban van.

Közel duplájára nőtt a fegyveres rablások száma, de a 30-ból mára csak kettő maradt felderítetlen. Hasonló a helyzet a szándékos emberölések terén is, melyek aránya az előző évhez képest 50 százalékkal nőtt. Két esetet kivéve valamennyi elkövetőjét elfogták.

A bűncselekmények közel 40 százalékát a vagyon elleni vétségek képezik. A lakásbetörések és a rablások állnak vezető helyen. Ezeket a legnehezebb felderíteni, a rendőrségnek mégis sikerült a tavalyinál mintegy nyolc százalékkal több elkövetőt elfogni. Egy munkácsi családhoz például négy álarcos hatolt be és fegyverrel fenyegetőzve 13 500 hrivnyát, valamint drága ékszereket zsákmányoltak. A nyomozóknak sikerült a banda nyomára lelni. Két tagját letartóztatták, a másik két gyanúsított – egyikük kijevi lakos – azonban elmenekült. Ellenük elfogatóparancs van érvényben.

Lembergi és ivano-frankivszki illetők voltak a tagjai annak a bűnszövetkezetnek, mely kárpátaljai "vendégszereplései" során tömblakásokat fosztogatott. Eddig 13 bűncselekményt sikerült rájuk bizonyítani. A banda egyik tagja szökésben van, társait letartóztatták. Az idén 22 olyan bűntettet derítettek fel, melyeknek más megyék lakosai voltak az elkövetői.

Vidékünkön sajnos megállíthatatlannak tűnik a kábítószerek terjedése. Az utóbbi öt évben 40 százalékkal nőtt a drogokkal összefüggő visszaélések száma. S a helyzet tovább romlik: az előző évi 282-vel szemben az idén 341 esetet tártak fel rendőreink. A drogtermelőktől, -előállítóktól és -terjesztőktől összesen 336 kilogramm tiltott anyagot koboztak el. Négyszer annyit, mint az egész 2008-as esztendő folyamán.

A rendőrségi akciók során lelepleztek 23 terjesztőhelyet és 13 nemzetközi hálózatot, melyek külföldről csempészték Ukrajnába a bódítószereket. Az egyik ilyen társaságot Csap közelében csípték fülön, amikor magyar állampolgárok lembergi lakosoknak akartak eladni több mint ezer exstasy tablettát. A drogkereskedelem elleni harc visszavetője a túlságosan liberális igazságszolgáltatásunk, mondta a vezérőrnagy. A bíróság elé kerülő gyanúsítottak döntő többsége ugyanis büntetlenül ússza meg a pert.

Eredményesnek nevezte ugyanakkor a megyei főrendőr a gazdasági bűnözés elleni harcot. A feltárt 658 esetből 120-nak az elkövetői százezer hrivnyát meghaladó, 19 alkalommal pedig egymillió feletti összeggel károsították meg az államot. A visszaélések sorában 92-szer a privatizációs törvényt, 79 ízben a földtörvényt sértették meg. A pénzügyi szférában 83 ízben vétettek a törvény ellen. 147 bűncselekmény közalkalmazottak nevéhez fűződik. Az elkövetők között van például az Ungvári Járási Állami Közigazgatás első elnökhelyettese, a Szolyvai Városi Állami Földhivatal vezetője, a Beregszászi Városi Földhivatal vezetője, Técső polgármestere stb. Ezek az egyének természetesen már nincsenek hivatalukban.

A földügyekben a vesztegetés a leggyakoribb visszaélés. Az idén 101 ilyen ügyben vizsgálódott a nyomozó hatóság. A közszférában ugyanakkor a hivatali beosztással való visszaélések és a közvagyon kárára történő lopások, sikkasztások vannak túlsúlyban. Ezek elkövetői több mint 11 millió hrivnyára károsították meg az államot.

Pavlo Kononenko szerint vidékünk településein javult a közbiztonság. Az utcai rablások, zsebtolvajlások száma a múlt évi 107-ről 104-re csökkent. Kevesebb volt a garázda cselekmény, felére szorították vissza az autólopásokat és harmadára a súlyos testi sértések számát.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó