2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Kelemen Hunor alkotmányos reformot sürget

Elkészült az RMDSZ államelnök-jelöltjének választási programja, amit Marosvásárhelyen mutattak be – tájékoztatott a Duna-tv. Kelemen Hunor alkotmányos reformot sürget, amellyel a parlament felsőházába a régiók képviselői kerülnének, és adócsökkentésen alapuló gazdaságélénkítést is szeretne.

Az RMDSZ jelöltje a magyarság számára kollektív jogokat követel: területi autonómiát a Székelyföldnek és kulturális autonómiát a szórványnak. Az is bekerült Kelemen Hunor programjába, hogy a magyar nyelv legyen regionális hivatalos nyelv Romániában.

– Az önrendelkezés, amit a romániai magyarság kér saját maga számára, a kulturális autonómia, a területi autonómia, a történelmi régióknak a megerősítése, azok olyan törekvések, amelyek nem sértenek senkit. Nem sértik a románokat, nem vesznek el semmit a román emberektől. Nem kapnak kevesebb pénzt, kevesebb nyugdíjat és a gyerekeik sem indulnak kisebb eséllyel az életben – hangoztatta Kelemen Hunor.

Tiltakozik a Lantos Alapítvány

Az amerikai Lantos Alapítvány felszólította Szlovákiát, hogy vonja vissza a "helytelen és diszkriminatív" nyelvtörvényt.

Tom Lantos néhai amerikai magyar politikus szellemi örökségét ápoló intézmény szerint "az erősen korlátozó és büntető jellegű" nyelvtörvény elfogadásával Szlovákia újabb aggasztó lépést tett a türelmetlenség és a diszkrimináció felé.

Szlovákia ezzel az – elnyomó törvénnyel – az EU egyetlen olyan tagállama, ahol törvény született arról, hogy bizonyos polgároknak büntetést kell fizetniük, ha nyilvános helyen anyanyelvükön beszélnek.

Az alapítvány hangsúlyozta, hogy a szabad és demokratikus társadalmakat a türelem, a sokszínűség iránti tisztelet, továbbá az emberi és kisebbségi jogok erőteljes védelme jellemzi, Szlovákia azonban a nyelvtörvénnyel elmozdult ezektől a demokratikus értékektől.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó