2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szak-Tár
Telepíthetjük a szőlőt

A megfelelően előkészített talajba ilyenkor már telepíthetjük a szőlőt.

Az ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket. Távolítsuk el a sérült, fertőzött, barna részeket. Ha gyökérgolyvára utaló daga-natokat látunk rajta, ne vásároljuk meg az oltványt. A szaporítóanyagot, ha nem ültetjük el rögtön, ideiglenesen vermeljük, nehogy a gyökerek kiszáradjanak. Kötött talajra csak kimondottan oltványt vásároljunk, mert a saját gyökerű európai szőlőt a filoxéra elpusztítja. Az újabb tapasztalatok szerint még homokos talajon is célszerűbb oltványt ültetni, mert jobb az eredés, erősebb lesz a tőke.

Ügyeljünk a juhok etetésére

A juh takarmányozása késő őszig nem jelent gondot.

Mindaddig, amíg a legelőn és a letakarított földeken talál ennivalót magának. A legelőről beszorult állatokat egyelőre gyengébb takarmányon, hulladékon is tarthatjuk, de nem húzhatjuk ki ezzel a telet, mert a szervezetük leromlik és ellés után gond lesz az anya tejtermelésével. Kezdetben megfelel a búzaszalma, a leveles kukoricaszár, a széna, a répa, a szilázs, de a vemhesség idején kapjanak lóherés lucernaszénát, kukorica- és zabdarát, búzaocsút, borsódarát.

Ne legyen szűk a nyúlketrec

A zsúfolt tartás kedvezőtlen eredményekkel járhat.

A nyulaknak is szükségük van egy bizonyos élettérre. A túl kicsi ketrecben tartott állat nem tud kényelmesen lefeküdni és pihenni, képtelen kialakítani a szállás rendjét, a táplálkozásra és az ürítésre szolgáló ketrecrész elkülönítését. Nem véletlen, hogy a szűk ketrecben tartott nyúl egyes betegségeiből csupán kigyógyulhat, véglegesen nem szabadul meg.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó