2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Népszerű a Mezővári Művészeti Iskola

Az egyik legnépszerűbb zeneoktatási intézmény a Bereg-vidéken. A zeneiskola 1977. szeptember elsején nyílt meg Forgács Károly egykori kolhozelnöknek köszönhetően. A koreográfiai szakosztály beindításával 1996-ban művészeti iskolává minősítették át.

– Jelenleg 300 növendékünk és 33 tanárunk van. Az öt szakirány közül a legnépszerűbb a zongora, mintegy 100 gyerek gyakorolja, utána következik 90 diákkal a koreográfia – fejti ki Bárány József igazgató. – Emellett harmonika, vonós és fúvós szakosztályok működnek. Ugyanakkor sok tanuló jelezte, szívesen tanulna cimbalmozni. Bízunk abban, hogy a közeljövőben Kovács István közreműködésének köszönhetően – aki a kijevi művészeti egyetem végzőse – sikerül ezt is beindítanunk. Jelenleg ukrán és moldován cimbalmunk van, ami eltér a magyartól. Szükségünk lenne egy jó állapotban lévő hangszerre, amihez pályázati úton szeretnénk hozzájutni. Minden osztályban jó felkészültségű szakember oktat. Közülük kiemelném Olga Tiszovszka zeneelmélet-, Balázsi Szilvia és Turányi Judit zongora-, Rétfalvi Zsolt fúvóstanárt, Kricsfalusi Miklós koreográfust, aranysarkantyús táncost.

– Milyenek az egyéb körülmények?

– Minden feltétel adott. Az épület jól kidolgozott típusterv alapján készült, minden szakosztály külön tanteremmel rendelkezik. Van egy 80 férőhelyes hangversenytermünk. Reményeink szerint a közeljövőben sikerül a központi fűtést is beindítani, ami komoly anyagi beruházást jelent.

Mint azt Bárány József elmondta, jó kapcsolatokat ápolnak a határon túli művészeti és zeneiskolákkal. A közelmúltban a magyarországi Komló város önkormányzata jóvoltából egy gázkazánnal gazdagodtak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés pedig jelentős összeggel járult hozzá a kazánház felépítéséhez. A budapesti Keil Ernő Fúvószenekar nemrég Kárpátalján járt, és többek között Váriban, Tiszapéterfalván és Beregszászban is fellépett.

De nemcsak a határon túliakkal törekednek együttműködésre. 2008 őszén alakult meg a Beregvidéki Művészeti és Zeneiskolák Szövetsége, amely alapszabályzattal rendelkező, törvényesen bejegyzett szervezetként működik, és mint ilyen, sikerrel pályázhat. E lehetőségek kihasználásával szeretnének hozzájárulni a működési költségekhez és a fejlesztésekhez.

– Növendékeink és tanáraink rendszeresen fellépnek több megyei rendezvényen – folytatja az igazgató. – Közel 30 együttesünk van. A régóta működő tanári kórust átszervezték, jelenleg a járási művelődési dolgozók 70 tagú kamarakórusaként ismert. Népszerű a művészeti iskola Dixieland Band-je is, csakúgy mint a héttagú harmonika-zenekar, valamint a Kovács Sándor vezette gyermek népiegyüttes. A járási Rozmaring folklórcsoport zenekari kíséretét ellátó 11 tagú magyar népi együttest – amely három zeneiskola tanáraiból áll – jómagam vezetem.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó