2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Európában járvány, Ukrajnában hisztéria is van
Már csaknem félmillióan fertőződtek meg az újinfluenza-vírussal világszerte

A nyugati világ vakcina előállításával, készletezésével, folyamatos és korrekt tájékoztatással reagált a H1N1 vírus megjelenésére, s még ennek ellenére is több országban a megbetegedések száma járványos méreteket öltött. Az ukrán illetékesek sokáig azt állították, hogy az országot nem fenyegeti a sertésinfluenza, így aztán az intézkedések is elmaradtak. Valószínűleg ez is hozzájárult, hogy most viszont már nagy a baj.

Angliában is súlyos a helyzet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint már csaknem félmillióan fertőződtek meg az újinfluenza-vírussal, és közülük minden századik életét veszítette. A járvány terjedése felgyorsult, az elmúlt héten Európa több országában is "robbant". Egyetlen hét alatt 53 ezerről 80 ezerre ugrott a H1N1-vírus-fertőzések száma Angliában, és eddig a szigetországban okozta a legsúlyosabb járványt. A fertőzéshez köthető halálesetek száma országszerte 128 volt.

A WHO adatai szerint az új influenza vírusa a kicsiknél, a fiatal felnőtteknél, valamint a terheseknél okozta a legnagyobb gondot, eddig ők szorultak a leggyakrabban (az esetek tíz százalékában) kórházi kezelésre. Közülük minden negyediknek lett szüksége intenzív terápiára, gépi lélegeztetésre, de minden kilencedik így ápolt beteg meghalt.

Magyarországon nincsenek vészjelek

Magyarországon egyelőre nincsenek vészjósló jelek. Az elmúlt héten 15 százalékkal csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A szomszédos országokban kialakult járványok miatt azonban a szaktárca és a járványügyi hatóságok arra kérik a lakosságot, mielőbb oltassák be magukat.

A magyar–ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vám- és pénzügyőrök, valamint a határrendészeti feladatokat ellátó rendőrök szájmaszkot és nejlonkesztyűt viselnek. Az Ukrajnába tartó határátlépők száma a mindenszentek ellenére alaposan megcsappant. A kisvárdai patikákban órák alatt több védőfelszerelés fogyott, mint máskor hónapok alatt. Röviden ennyiben foglalható össze, hogy az Ukrajnában tomboló, súlyos méreteket öltött újinfluenza-járvány milyen tüneteket okoz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében.

A közömbösség krónikája

A járvány első jeleit Ternopilban regisztrálták még október elején. Akkor egyszerű megfázásról beszéltek, mely lázzal, köhögéssel járt. Ám a vírus néhány nap alatt megtámadta a betegek tüdejét, és megtörtént az első haláleset...

A következő vészhírek Lemberg és Ivano-Frankivszk megyéből érkezet, néhány nap múlva tömeges megbetegedéseket jelentettek Voliny, Kárpátalja, Csernyihiv, Rivne, Hmelnickij és Vinnica megyéből, de az emberek már országszerte megrohamozták a patikákat, elfogytak az immunerősítő, a hűléses megbetegedéskor ajánlott gyógyszerek, egészségügyi maszkok...

A fertőzöttek számáról és a halálesetekről rengeteg, sok esetben egymásnak ellentmondó adatok tömkelege jelet meg. Az egészségügyi minisztérium egyik közleménye közel kétszázezer megbetegedésről és 53 halottról szól. A Podrobnosztyi 190 000 esetről, de már 67 áldozatról és 123 kórházban kezelt, súlyos állapotban lévő emberről tud...

Úgy tűnik, a tanítás szüneteltetése, a tömegrendezvények megtiltása, az egyéb óvintézkedések megkésve történtek.

Ukrajna ismét külső segítségre szorul

Az ukrán kormány segélykéréssel fordult a világhoz. Magyarország a közös határszakaszon dolgozó ukrán határőrök védőoltását vállalná. Szlovákia és Románia egészségügyi maszkokat küld. Lengyelország védőruhákból és a Tamiflu nevű gyógyszerből álló segélyszállítmányt küldött Lembergbe. A Magyar Vöröskereszt tegnap gyűjtést indított: lázcsillapítók, antibiotikumok, maszkok, influenzaellenes gyógyszerek, vitaminok adományozására kéri a lakosságot, amelyet eljuttat Ukrajnába. Svájcból tizenhat tonnányi Tamiflu érkezett Kijevbe, ami az ország egyhavi szükségletét fedezi.

Okok és felelősök

Mi okozta a járványrobbanást? A választ keresve a kérdésre a Podrobnosztyi elemzője az egészségügy mulasztásai mellett a kormány felelősségét is felveti. Megdöbbentő – jegyzi meg Kszenyija Szokulszkaja –, hogy a vezetés mennyire vonakodva és késve reagált a Nyugat-Ukrajnából érkező figyelmeztető jelekre, segélykiáltásokra. Julija Timosenko azonnal a "patikák urait" hibáztatta, mondván önkényesen manipulálnak az orvosságok árával. Ám azt már nem elemezte, miért is ilyen kiszolgáltatott a lakosság. Az is sokról árulkodik, hogy a svájci segélyszállítmányt a kijevi repülőtéren Julija Timosenko kormányfő, Petro Porosenko külügyminiszter és Vera Uljancsenko, az elnöki titkárság vezetője fogadta, s a hálálkodás mellett bizonygatták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a humanitárius segély valóban ingyen jusson el a rászorulókhoz...

A szemleíró ez utóbbi árulkodó kijelentésből kiindulva arra a következtetésre jut, hogy Ukrajna a szociális védtelenség, a szegénység miatt lett a legfertőzöttebb ország.

Vannak feltevések, hogy egyes politikusok még az országos vészhelyzetet is saját politikai ambícióik érdekében használják ki. A politika "háromhetes befagyasztását", azaz a tömeges rendezvények megtiltását az esélytelenebbnek látszó jelöltek (ilyen például Viktor Juscsenko is) tűzoltó-akciójának tartják. Hogy nem teljesen alaptalanul, arról Vaszil Knyazevics felhívása is tanúskodik. Az egészségügyi miniszter arra kérte a politikusokat, ne keltsenek pánikot, tartsanak egyhetes csendet. A 1+1 tv-csatornán elhangzottakból emellet csak az keltett nagyobb feltűnést, hogy a miniszter szerint a helyzet nem unikális, az egész világon járvány van.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó