2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A gézmaszk fogságában

Napról napra több beteget vesznek nyilvántartásba Ukrajnában. Az egészségügyi minisztérium honlapjának tegnap délutáni adatai szerint az országban 255 504 ember szenved heveny vírusos légúti fertőzésben és influenzában. 15 677 beteget kezelnek a kórházakban. Többségük gyerek. 174 páciens állapota súlyos, őket intenzív osztályon gyógyítják. Hétfői sajtótájékoztatóján Vaszil Lazorisinec egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, már 67-re nőtt a halálos áldozatok száma. Közöttük már 4 egészségügyi dolgozó is van. A legtöbb esetet Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Csernovic megyében jegyzik. Eddig 22 páciensnél igazolódott be a H1N1 vírus.

A kormány segélykérő felhívására eddig Svájc, Lengyelország és Szlovákia reagált. Utóbbiak maszkokat küldtek, míg Svájcból 300 ezer adag Tamiflu érkezett tegnap éjjel, mely Ukrajna egyhavi szükségletét teszi ki. Az UNIAN értesülése szerint Magyarország is kész 10 ezer dózis oltóanyagot küldeni Ukrajnának, ám ezt a hírt Falus Ferenc tiszti főorvos cáfolta. A magyar gyártó, az Omnivest addig nem adhat vakcinát külföldre, amíg a magyar lakosságnak rendelt 6 millió adagot le nem szállítja, ez azonban még heteket vehet igénybe. A Miniszteri Kabinet további 500 millió hrivnyát különített el az influenza elleni harcra. A miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy bezáratja azon patikákat, ahol ezekben a napokban emelt áron próbálják eladni a lakosság számára nélkülözhetetlen készítményeket.

Ami Kárpátalját illeti, a megyei közigazgatás sajtószolgálatának információja szerint tegnapig 7389 beteget vettek nyilvántartásba, akik közül 407-et kórházba utaltak. Az influenza tüneteivel küzdők közül 1900 óvodás, 2654 iskoláskorú. Egy nap alatt 1754 új esetet jegyeztek fel. Október 30-án az Ungvári Városi Kórházban, az előzetes diagnózisok szerint kétoldali tüdőgyulladás következtében elhunyt egy 49 éves férfi. Mint kiderült, még október 21-én betegedett meg, de nem ment orvoshoz, öngyógyítással próbálkozott. Családtagjai hívták ki hozzá a gyorssegélyt október 28-án, amikor állapota már kritikussá vált. Így a szakemberek sem tudtak rajta segíteni. A laboreredmények szerint A3 influenzavírus végzett vele, ahogyan egy Beregszászban elhunyt nővel is. Az orvosok arra figyelmeztetnek mindenkit, haladéktalanul forduljanak szakemberhez, ha az influenza tüneteit észlelik magukon.

A szakemberek azt ajánlják, a fertőzés elkerülése érdekében tartsuk be a kötelező higiéniai előírásokat. Mossunk gyakran kezet, ha tömegbe megyünk, használjunk maszkot, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. Ehhez négyrét kell hajtani a gézt, s összevarrva semmivel sem rosszabb a patikákban előbb-utóbb csak megjelenő daraboknál. Az így készített maszkot négy óránként vasaljuk át. Fogyasszunk minél több hagymát, fokhagymát, szellőztessük gyakrabban a helyiséget és lehetőleg fertőtlenítőszeres vízzel a szokottnál gyakrabban súroljunk – ajánlja Vera Csizs, a megyei Köjál főorvosa, aki azt is elmondta, továbbra sincs oltóanyag a megyében. De a jelenlegi helyzetben egyébként is csak azokban a régiókban van értelme beoltani a lakosságot, ahol még nincs járvány. A védettség kialakulásához ugyanis legalább három hétre van szükség.

Vizsgáznak a gyógyszertárak

Sajnos a patikák továbbra sem állnak a helyzet magaslatán. Több helyen érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy készletükből hiányoznak a legalapvetőbb gézmaszkok és antivirális szerek. Hiába rendelték meg, a beszállítók egyelőre nem szállítottak.

Telefonon felhívtunk egy záhonyi patikát, ahol az iránt érdeklődtünk, igaz-e, hogy a kárpátaljaiak már felvásárolták az ott kapható maszkokat és antivirális szereket. Dr. Gere Sándor gyógyszerész lapunknak elmondta, az utóbbi napokban valóban nőtt a forgalmuk. Néhány óráig volt is fennakadás a maszkok árusítását illetően, mivel gyorsan elfogytak. Viszont tegnap újabb szállítmányt kaptak, így bárki beszerezheti azokat. A gyógyszerész elmondta, a magyar tiszti főorvos rendelkezése értelmében nincs rá mód, hogy a sertésinfluenza elleni vakcinát (Fluval P) vagy a kezelésére szolgáló Tamiflut ukrán vényre bárki is megkapja. Ezeket ugyanis csakis magyar vagy uniós tajszámmal rendelkező receptre adhatják ki.

Influenza-stop a határátkelőkön

A kárpátaljai határátkelőkön már három hónapja megtették az első óvintézkedéseket a H1N1 vírus terjedése ellen, mondta el lapunknak Eduard Sztebljuk, a Munkácsi Határőrosztag szóvivője.

A nagyobb átkelőkön folyamatosan van orvosi ügyelet és azonnal kiszűrik az influenzagyanús utazókat. Eddig ugyan egyetlen ilyen esettel sem találkoztak, de ha előfordulna, akkor a beteget az erre a célra kialakított elkülönítőbe helyeznék el.

A határőrség részéről különben nem vezettek be semmilyen korlátozást. A változás csak annyi, hogy a szolgálatban lévő munkatársak között gumikesztyűket és védőálarcot osztottak ki. Az ilyen eszközökkel régóta el vannak látva, de alkalmazásukra csak most kerítettek sort. Felhívtuk telefonon Szerhij Brovkót, a Csapi Határőrosztag sajtósát is, aki viszont odahaza fekszik lázasan.

Érezhetően csökkent az utasforgalom az ukrán–szlovák határátkelőkön, tájékoztatta lapunkat Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője. Az Ungvár–Felsőnémeti határátkelő forgalma harmadára esett vissza. A munkatársaik között mintegy nyolcezer védőálarcot és ugyanennyi pár kesztyűt osztottak ki. A közhasználatú helyiségeket, például a vámvizsgálat helyszínét naponta többször fertőtlenítő oldattal kezelik. A vámtisztek az utasok poggyászán kívül azok egészségi állapotát is firtatják. Ha valaki rossz közérzetre panaszkodik, azt nyomban az elkülönítőbe irányítják.

Szerhij Buhanevics, az Ungvári Vámhivatal megbízott vezetője lapunknak elmondta, Szlovákia felől megérkezett az első több százezer védőmaszkot tartalmazó segélyszállítmány, amit az ottani belügyminisztérium indított el a Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály címére.

Nincs változás az ügyfélfogadás rendjében a szomszédos országok kárpátaljai külképviseleteinél. Magyarország ungvári főkonzulátusának ügyfélszolgálatán elmondták, itt is és a beregszászi külképviseleten egyelőre rendben folyik a munka. A vízumért és kishatárátlépőért folyamodók számán sem érződik a járványhelyzet hatása. A munkatársakat viszont maszk és kesztyű viselésére kötelezték.

A megszokott rendben zajlik az ügyfélfogadás Szlovákia ungvári főkonzulátusán is. Erről Marianna Čicmančova konzul tájékoztatta lapunkat. Munkatársaik megkapták a védőoltást és szintén megelőzést szolgáló eszközöket viselnek.

Júlia vacillál...

A magyarországi híradások arról is beszámoltak, miszerint elképzelhető, hogy a magyar–ukrán határátkelőkön dolgozó ukrán vámosok és határőrök számára biztosítják a H1N1 vírus elleni védőoltást.

– Még nem hallottam erről – válaszolta megkeresésünkre Mihajlovszki Júlia, a csapi vasúti határátkelő növényvédelmi szakembere. – Hogy élnék-e a lehetőséggel? Nos, ha köteleznének rá, természetesen igen, amúgy pedig nem tudom. Az igazság az, hogy ahogy a kollégáim, úgy én is pánikolok. Nagyon sok ember megfordul itt naponta. Vasárnap már mindenki védőálarcban dolgozott. Nagyon félek a betegségtől, de az oltástól, az injekcióstűtől is. Amíg nem fajul el a helyzet, addig vacillálok. Aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik. Istenre bízom!

Mihajlovszki Júlia legutóbb a szombati napon volt beosztva, s akkor még a megszokott, átlagos volt a forgalom. A Köjál figyelmeztette őket, hogy aki a határátkelőn dolgozik, legyen az vámos vagy takarító, köteles maszkot viselni, különben megbüntetik. Személy szerint már három hete influenzás, de szerencsére csak a hagyományosban szenved. Mint ahogy több kollégája is. És mindenki fél.

Nincs pánik a Bereg-vidéken

Az Asztély–Beregsurány határátkelőn semmi különleges nem érzékelhető: minden a megszokott kerékvágásban zajlik, kivéve, hogy mindkét határ őrzői és a vámosok egyaránt maszkot és védőkesztyűt viselnek. A forgalom egyáltalán nem csappant: úgy a magyar, mint az ukrán oldalról egyformán jönnek-mennek az autók és a gyalogosok.

Mint azt Borisz Fetyko, az Asztélyi Határőrség vezetője elmondta, nem hallottak olyasmiről, hogy a határátkelőt bezárnák.

– A megfelelő óvintézkedést betartjuk. Azt kell mondjam, semmi különleges nem tapasztalható. Gyakorlatilag ugyanolyan a forgalom, mint máskor – szögezte le Borisz Fetyko.

Átsétáltunk a magyar oldalra is, ahol szintén a szokásos kép fogadta az arra járót.

– Úgy látom, Magyarország felé több autós igyekszik mint Ukrajnába... – állapítottuk meg. Az egyik határőr erre azt felelte, bizonyára még reggel átmentek a magyar állampolgárok, és már hazafelé sietnek, ami azt bizonyítja, hogy nem pánikolnak a kárpátaljai helyzet miatt.

Vesztegzár van, és fizetés?

A Miniszteri Kabinet utasítását követően az oktatási és tudományos minisztérium még aznap, azaz október 30-án kiadta rendeletét, amely szerint az iskolákban három hétig szünetelni fog a tanítás. Persze kérdés, hogy az intézmények mikor és hogyan fogják bepótolni a csúszást.

– Mivel minisztériumi rendelet határozta meg a tanítási szünetet, nyilvánvaló, hogy ugyanúgy a szaktárca fogja meghatározni azt is, az oktatási intézmények hogyan pótolják a kimaradt órákat, vagy javaslatokat téve megyei hatáskörbe utalja – nyilatkozta megkeresésünkre Braun László, a megyei oktatási és tudományos főosztály szakembere.

– A kimaradt időszak után a pedagógusoknak jár fizetés?

– A kiadott rendelet ezzel a kérdéssel nem foglalkozik.

Maradnak a bajnoki fordulók

– A hatáskörünkbe tartozó összes sporteseményt három hétre felfüggesztettük – nyilatkozta lapunknak Jaroszlav Szvida, a megyei ifjúsági és sportfőosztály vezetője. – Ezt javasoljuk a járási sportosztályoknak és a megyei labdarúgó szövetségnek is – tette hozzá. Megkeresésünkre Sütő József, a megyei labdarúgó szövetség titkára elmondta, egyelőre nem tervezik a bajnoki fordulók elnapolását.

Református körlevél

November 1-jén Zsukovszky Miklós, a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének esperese körlevelet írt a gyülekezeteknek. Ebben emlékeztetett arra, hogy 2009. október 30-án a kormány egészségügyi zárlatot rendelt el Ukrajna kilenc megyéjében, köztük Kárpátalján is az influenzavírus terjedése miatt. A kormány rendelete értelmében előreláthatólag három hétig – vagy a rendelet visszavonásáig – el kell halasztani a nagyobb rendezvények megtartását, ahol emberek tömegei fordulhatnak meg. A rendelet szerint még az állampolgárok szabad mozgását a megyék között is korlátozni fogják.

Zsukovszky Miklós a fentiek betartására kéri a gyülekezeteket, ajánlva, hogy az egészségügyi zárlat idejére az istentiszteleteken kívül szüneteltessék a hittan-, a konfirmandus, a biblia- és az ifjúsági órákat, az örömhírklubokat stb.

Az úrvacsorai közösségek megtartását, vagy elmulasztását a gyülekezetek presbitériumának bölcsességére bízza.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó