2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar szakra idegen nyelvvel vagy földrajzzal

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium november 1-jéig adott határidőt, hogy a felsőoktatási intézmények kijelöljék azokat a tantárgyakat, amelyek harmadikként szerepelnek majd a szakirányoknál. Az ukrán nyelv és irodalom mindenkinek kötelező. A matematika és Ukrajna történelme szintén a kötelezőek közé lett sorolva attól függően, hogy reál vagy humán tárgyat választ-e a diák.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem felvételi bizottsága a napokban döntött a jövő évi rendről. A tanintézetben 42 szakon folyik oktatás, közülük a Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karon négyből lehet választani.

Nos nézzük, az érettségizőknek milyen tantárgyakból kell elérniük a minimális 124-es ponthatárt. Az ukrán nyelv és irodalom értelemszerűen minden szakiránynál szerepel. A testnevelés és rehabilitáció szakon a második vizsgatárgy matematika vagy Ukrajna történelme. Harmadikként alkalmassági vizsgát iktattak be, itt normatívákat kell tenni úszásból, futásból és távolugrásból. A turisztikai szakon Ukrajna történelme a második, míg harmadikként idegen nyelvből vagy földrajzból kell benyújtani a szertifikáton szereplő pontokat. Ugyanilyen vizsgát tesznek azok is, akik történelemre, közgazdaságira, szociológiára, politológiára, ukrán nyelv és irodalomra, illetve magyar filológiára jelentkeznek. Nem tévedés: a magyar nyelv és irodalom szakra, illetve az orosz és szlovák filológiára jelentkezők még mindig nem anyanyelvből adnak számot tudásukról, hanem idegen nyelvből vagy földrajzból.

Aki a fogorvosi, gyógyszerészeti, orvosi, illetve biológiai, ökológiai, agronómusi szakot választja, annak a második vizsgatárgy választható, matematika vagy Ukrajna történelme, a harmadik kémia vagy fizika, esetleg biológia. A mérnöki karra jelentkezők második vizsgatárgya a matematika, a harmadik a fizika vagy a kémia. A földrajz, erdőmérnöki, térképészeti képzések esetében a matematika mellé harmadikként a földrajz vagy a biológia választható.

Érdekesen alakult a matematikára és fizikára kijelölt tantárgyak sora. Míg előbbinél harmadikként a kémia, a biológia vagy a fizika szerepel, addig az utóbbinál fizika, kémia vagy földrajz. A jogismeretnél Ukrajna történelme mellett az idegen nyelv a harmadik. A vegyi karra jelentkezők a matematika mellett kémiából, esetleg biológiából vagy fizikából szerzett pontokkal pályázhatnak. A pszichológia szakon második tantárgy Ukrajna történelme, harmadik a biológia, a földrajz, vagy az idegen nyelv. Az idegen nyelvekre – angol, német, francia – jelentkezők esetében Ukrajna történelme mellé a választott nyelv teszteredményeinek a pontjaival kell majd pályázni.

Aki az újságíró szakra jelentkezik, annak csak két minőségi bizonylatot kell benyújtania ukrán nyelv és irodalomból, illetve Ukrajna történelméből. A harmadik vizsgatárgy alkalmassági felmérés lesz.

A főiskolák és egyetemek a felvételi iratokat 2010. augusztus 1-jétől fogják fogadni.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó