2009. november 3., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 158. (830.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Újdonságokat vezet be a DAI

A jövő év elejétől a rendőrség több módosítást eszközöl a KRESZ-ben, mondta el kijevi sajtótájékoztatóján Szerhij Kolomije, az országos közlekedésrendészet (DAI) vezetője. A legfontosabbnak tűnő újítás, hogy a volánhoz ülő személyek számára megengedett lesz a 0,2 ezrelék véralkoholszint. Az egészségügyi tárca által is jóváhagyott szabály értelmében a rendőrök nem büntetik azt az autóst vagy motorost, aki féldeci bor, esetleg tizenöt-húsz gramm tömény, vagy három deci sör elfogyasztása után ül a kormányhoz.

A hírt kommentáló Anna Trofimcsuk, a megyei állami közlekedésrendészet szóvivője lapunknak elmondta, hogy a törvény már hatályba lépett, de a végrehajtására előreláthatólag csak a jövő év februárjától lehet számítani. Ekkor kerül ugyanis alkalmazásba az új típusú alkoholszonda, mellyel valamennyi régió közlekedési rendőreit ellátják. A műszer, melynek darabja mintegy kétezer euróba kerül, sikerrel vizsgázott a próbatesztek során.

Fontos tudnivaló, mondta a szóvivő, hogy 2010 januárjának végétől büntetni fogják azokat, akik lejárt forgalmi engedélyű gépjárművekkel közlekednek. A közlekedési eszköz kötelező műszaki vizsgáját ez év december 15-ig lehet megejteni. A szabálysértőkre súlyos pénzbírság vár. A gépkocsijukat pedig lefoglalják, a járművek kiváltása sem lesz olcsó mulatság.

Újdonságokra számíthatnak az autósiskolák üzemeltetői is. Már a jövő hónapban elkezdik az ilyen intézmények akkreditálását, ami nélkül lehetetlenné válik a működésük. Ezeknek az iskoláknak a közlekedésrendészeti akkreditáláson kívül a közlekedési minisztérium engedélyével is rendelkezniük kell.

Az ötven köbcentiméternél kisebb motorűrtartalmú robogókon a jövő év januárjától már csak bukósisakban, jogosítvánnyal és érvényes forgalmi engedéllyel közlekedhetnek az állampolgárok.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó