2009. október 31., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 157. (829.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kitörési pont lehet

Beregszász és Nyíregyháza önkormányzata már huzamosabb ideje kooperál a "Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar–ukrán határtérségen" című program keretében. A gazdaságfejlesztési együttműködés erősítése céljából rendezett konferenciára ezúttal Makkosjánosiban került sor.

A tanácskozás résztvevőit Gajdos István köszöntötte. Beregszász polgármestere hangsúlyosan szólt a két város kapcsolatairól. Az oktatási és a kulturális kérdések mellett más problémák megoldásában is együttműködnek. Ilyen többek között a Kárpátvíz ukrán–magyar vegyesvállalat működése, melynek köszönhetően Beregszászban 24 órás a vízszolgáltatás.

– Ez a tanácskozás is egy európai uniós pályázat közös eredménye. Fő célja, hogy felmérjük a gazdasági együttműködési lehetőségeket. Meggyőződésem, hogy Nyíregyháza, de főleg városunk számára kitörési pontot jelenthet a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. A két ország kormányának cselekvési terve értelmében vidékünkön halad át az M3-as autópálya egyik szakasza. Ezenkívül elkezdődött a Beregszászt elkerülő út építése is. Folyamatban van a Vásárosnaménynál lévő Tisza-híd felújítása. Ezek a munkálatok becsléseink szerint 2-3 év múlva befejeződnek, akkor arra is esély van, hogy beinduljon a teherforgalom a Beregsurány–Asztély határátkelőnél. A beruházások új munkahelyeket is jelentenek – hangsúlyozta Gajdos István.

Hasonlóan fogalmazott Giba Tamás, Nyíregyháza alpolgármestere is. Locskai István, a Vertikál Ukrán–Magyar Vegyesvállalat ügyvezető igazgatója elmondta, a cég 2004-ben azzal a céllal jött létre, hogy egy európai színvonalú szilárd hulladékszállítást és -kezelést alakítsanak ki Beregszászban, illetve a járásban. Mára ott tartanak, hogy a városban kb. 6900, míg a járásban 3339 szerződést kötöttek a lakosokkal.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó