2009. október 31., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 157. (829.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Segítség a rosszul látóknak

Elérhető Kárpátalja címmel új projektbe kezdett a látáskárosultak ungvári városi társadalmi szervezete. Ennek lényege, hogy a külföldi gyakorlat hasznosításával felmérjék, mennyiben segítik a látássérültek mozgását és tájékozódását, valamint közintézményekbe való bejutását az Európában és a tengerentúlon már régóta alkalmazott hangtechnikai berendezések. A szerkezeteket Ungváron és a megye több városában tesztelik.

Tanácskoztak az állatorvosok

A háziállatok szaporodásbiológiája címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar Állatorvosok Világszervezete a szlovákiai Tátralomnicon. A tanácskozáson több mint négyszáz állatorvos vett részt. Vidékünket Zinovij Romanovics, Kárpátalja főállatorvosának helyettese, Papp István, a megyei állategészségügyi szolgálat orvosa, az USA Nemzetközi Segélynyújtási és Fejlesztési Hivatala (IRD-USAID) kárpátaljai programjának koordinátora és Szidor Imre, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének alapító tagja, az IRD-USAID program megyei terjesztője képviselte.A kétnapos konferencián többek között szó esett a tenyészkutyák és -macskák takarmányozásáról, a kutyatenyésztés aktuális problémáiról.

Veszett macska

Saját macskájuk támadt a 31 éves nőre és 8 éves lányára a Perecsenyi járásban. A kórházban ellátták a sérülteket, és megkapták a szükséges oltást is. A támadó állat a következő napon kimúlt, tetemét a megyei állategészségügyi szolgálat munkatársai megvizsgálták. Kiderült, hogy a macska veszett volt.

Drágulnak a dohánytermékek

A Legfelső Tanács ismét megemelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Mindez a 2009-es állami költségvetésben eszközölt módosítások keretében történik. A drágítás ezúttal 36 százalékos és valamennyi dohányfélét érinti.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó