2009. október 31., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 157. (829.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrajnába betört a kór

Csak idő kérdése volt, mikor jut el a szomszédos országokban cirkuláló sertésinfluenza vírusa Ukrajnába. Amitől a lakosság félt, bekövetkezett: a hónap eleje óta néhány nyugat-ukrajnai megyében több ember tüdőgyulladásban hunyt el. Hogy pontosan hányan, azt nehéz objektíven megmondani, mivel teljesen ellentmondásos hírek keringenek a tömegtájékoztatási eszközökben és a hivatalos forrásokban. Miközben az egészségügyi minisztérium honlapján az október 30-i adatok szerint 33, addig több internetes kiadványban már 35 halálos áldozat szerepel.

Az is kérdéses, vajon valóban a sertésinfluenza vírusa felelős-e valamennyi végzetes kimenetelű esetekért. Tény viszont, hogy gyorsan terjedő kórokozó(k)ról van szó. Lapzártakor érkezett a hír, hogy az egészségügyi miniszter, Vaszil Knyazevics sajtótájékoztatón bejelentette, "Ukrajnában kitört a sertésinfluenza járvány". A hivatalos verzió szerint eddig 6 ember vesztette életét Ivano-Frankivszk, 12-12 Lemberg és Ternopil megyében. Az említett régiókban 2341 személy van kórházban, közülük több tucatot az intenzív osztályon ápolnak. Eddig 19 esetben igazolódott be az A típusú influenza jelenléte a beteg szervezetében, ebből 11-ben a H1N1 változata – jelentette be a miniszter, aki külföldi szervezetekhez fordul segítségért, s kéri, bocsássanak Ukrajna számára megfelelő mennyiségű oltóanyagot.

Közben a helyi médiában megjelent hírek szerint Volócon is életét vesztette egy férfi, aki a napokban tért haza Szentpétervárról. S bár rosszul érezte magát, orvoshoz már csak akkor fordult, amikor állapota kritikusra fordult. Volodimir Brics, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője az esetet kommentálva lapunknak elmondta, az áldozatnál szó sem volt a H1N1 vírusról, halálát elhanyagolt tüdőgyulladás okozta. Ha idejében fordul segítségért, mindez nem történik meg.

Felröppent a hír, hogy új vírussal fertőzött kereknyei férfit kezelnek a Megyei Infektológiai Kórházban. Mihajlo Poljak főorvos viszont cáfolta ezt. Elmondta, az illetőnél A3 típusú vírust mutattak ki, állapota kielégítő, a napokban elhagyhatja a kórházat. Kezelésére, mivel először fennállt a gyanú, hogy esetleg sertésinfluenzával fertőzött, többek között tamiflu készítményt is alkalmaztak. Súlyos tüdőgyulladással került a huszti járási kórházba egy beteg. A szintén Oroszországban járt ember mintáit most vizsgálják.

A számos ijesztő hír hallatán a lakosság körében kitört a pánik. Az ország említett régióiban s Kárpátalján egyaránt megrohamozták a patikákat. A megyeszékhely több gyógyszertárában tegnap percek alatt elfogytak a gézmaszkok és az amizon, arbigol vagy ilyen típusú vírusellenes szerek. A gyógyszerészek elmondása szerint hisztéria kíséri az eseményeket.

Pénteken reggel a megyei közigazgatás elnöke rendkívüli értekezletre hívta össze az illetékes járványügyi szakembereket. Ezen többek között kiderült, hogy a fertőző heveny vírusos megbetegedések száma csütörtökön elérte a járványküszöböt, s mivel a betegek hatvan százaléka gyerek, ezért Lemberg és Ternopil megye után hétfőtől Kárpátalján is karantént hirdettek három hétre valamennyi oktatási intézményben, az egyéb közintézményekben pedig korlátozó intézkedéseket vezettek be.

A patikákban továbbra sem kapható sertésinfluenza elleni oltás. Ukrajna egyelőre nem vásárolt a szerből. A szomszédos Magyarországon sem juthatunk hozzá egyelőre, mivel az ott árusított oltóanyag vényköteles, csak a családorvosok írhatják fel. Ára egyébként 1930 forint, s ugyanennyit kell fizetni a beadásáért is. Az sem tisztázott, hogy ukrajnai receptre beszerezhető-e a szérum. A korábbi gyakorlat azonban azt mutatta, hogy amennyiben egy nálunk kiállított recepten, melyen jól olvasható volt az orvos neve, bélyegzője és a gyógyszer latin elnevezése, azt elfogadták az anyaországi patikákban. Igaz teljes árat kellett fizetni a készítményért. Megkérdeztük dr. Ljáh Erzsébetet, az Ungvári Központi Információs Iroda egészségügyi tanácsadóját, vajon igényelhető-e a vakcina a határon túli magyarok anyaországi egészségügyi ellátásának támogatásáról szóló rendelet értelmében. A doktornő elmondta, erre nincs lehetőség.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó