2009. október 31., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 157. (829.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beregszászból a rivaldafénybe

Fedák Sári születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással egybekötött emlékműsort szervezett a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI).

– Fedák Sárinak nem volt jó hangja, de volt kisugárzása. Olyan miliőt teremtett maga körül a világot jelentő deszkákon és a magánéletben, hogy ma a bulvársajtók biztos sokat írnának róla. Fedák Sári Beregszászban látta meg a napvilágot (más források szerint Badalóban) a Bereg-megye tiszti főorvosa lányaként, második gyermekként – mondta rövid bevezetőjében Zubánics László történész, a KMMI elnöke.

Életét és alakját máig élő legendák övezik. Neve hallatán szinte mindenkinek az a bizonyos parti jut eszébe, amikor is ő volt a kártyaasztal. Állítólag a beregi urak meztelen hasán verték a blattot és az volt a kikötés, hogy nem nevetheti el magát. Jó színésznő volt, megnyerte a fogadást, és a pénzből egy kastélyt vett magának. Ám ez is természetesen egészen másképpen történt...

A kiállítás megszervezésében Budapest XVIII. Kerületének (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) Pedagógiai és Helytörténeti Intézete segített.

– A primadonna a pestszentlőrinci villasoron vett ingatlant szüleinek – mondta Heilauf Zsuzsanna, a XVIII. Kerület Helytörténeti és Pedagógiai Intézete igazgatóhelyettese. – A Fedák-villaként elhíresült épület még ma is a helyi legendárium egyik eleme. Zsazsa 1929–35 között – amíg élt az édesanyja – többször is megfordult ott. Az épület sajnos már nincs meg. A színésznő idősebb korában eladósodott, és kénytelen volt eladni, a berendezését ugyancsak kiárusította. Vannak családok, melyeknél még mindig megtalálható egy-egy Fedák-relikvia.

A szervezők nem akármilyen meglepetéssel kedveskedtek a jelenlévőknek. Köztudott, hogy a színésznő nemcsak szerette az édességet, de tudott is sütni. A rendezvény végén kötetlen beszélgetés közben megízlelhették a Fedák-féle lepényt, illetve tortát, amelyek a primadonna receptjei alapján készültek.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó