2009. október 31., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 157. (829.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Baromfivész nem fenyeget

Jaltában megtartották a Nemzetközi Segélynyújtás és Fejlesztés (IRD) és az Egyesült Államok Fejlesztési Hivatala (USAID) által létrehozott, a madárinfluenza ukrajnai továbbterjedését megakadályozó projekt záró konferenciáját, amelyen részt vett: Papp István, Kárpátalja Állategészségügyi Szolgálatának orvosa, a projekt kárpátaljai koordinátora és Szidor Imre, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének alapító tagja, a program megyei terjesztője.

Az ország tizennégy régiójából érkező állatorvosok, egyetemi tanárok és tudományos munkatársak mindenekelőtt emlékeztettek, hogy a madárinfluenza alapvetően a szárnyasok fertőző betegsége, amelyet az influenza A vírusának különböző altípusai okoznak. A vadon élő vízi madarak tünetmentesen is hordozhatják, a házi szárnyasok azonban érzékenyebbek a fertőzésre. Bár vannak eltérések, hiszen míg a házityúk viszonylag ellenálló, a pulyka immunitása rendkívül gyenge. Egyes vírusváltozatok azonban sem baromfira, sem emberre nem jelentenek veszélyt, míg mások, például a hírhedt H5N1-es altípus, a szárnyasok körében nagy kiterjedésű járványokat okozhat.

A betegség magas lázzal, a belső szervek vérzésével, biztos pusztulással jár. Tömeges megjelenése esetén a teljes érintett állományt ki kell irtani. Egyrészt járványtani okokból, másrészt, hogy ezzel megelőzhessék az influenza átterjedését emberekre.

Az emberek körében e betegség kizárólag madárürülék porának, illetve tollpihéknek a belélegzésével jön létre. Fertőzött állat húsa szinte biztosan nem betegíthet meg senkit. Főzés, sütés során ugyanis a vírus elpusztul.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig a világ különböző országaiból közel ezer ember megbetegedését jelentették, közülük több mint százan meghaltak. A legtöbben Vietnamban, Thaiföldön, Kambodzsában és Indonéziában estek áldozatul, de a kór közeledhet Irakból, Törökországból és Bulgáriából is. Ukrajnában halálos esetet eddig nem jegyeztek fel, viszont a kór már állatok ezreivel végzett.

(n. sz.)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó