2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ungvárról szóltak a hírek

Óriási bravúrral, a forduló, sőt, talán az egész ősz eddigi legnagyobb meglepetését okozva pontot rabolt a félelmetes hírű Sahtar Donecktől az FK Zakarpattya. A siker értékét növeli, hogy csapatunk hátrányból fordítva mentette döntetlenre az ungvári kilencven percet. Örömünket legfeljebb az árnyékolhatja be, hogy ezzel együtt sem sikerült elmozdulni a kieső helyről.

Sokáig emlékezetes marad az ungvári derbi azok számára, akik a vasárnapi ebéd mellé a nagy érdeklődéssel várt futballcsemegét választották. Ez a fajta „desszert" igazán édesre sikeredett. Annak az esélye, hogy itt valami maradandót produkáljon csapatunk, legelőször akkor csillant fel, amikor nem sokkal a találkozó kezdete előtt Mircea Lucescu kihirdette kezdőjét. Abból ugyanis kimaradt az ellenfelek védelmét legtöbbször az őrületbe kergető Fernandinho, Jadson, Ilsinho brazil szupertrió, de az utolsó UEFA-kupa kiírást megnyerő donecki sztárcsapat mestere a két Európa-hírű szélsőjét, a horvát Srnát és a román Rats-ot sem jelölte a kezdőbe. Persze így is volt kitől tartania az elmúlt három bajnokiját rúgott gól nélkül elveszítő ungváriaknak. Ott volt ugyanis a narancs-fekete színű mezben játszók között az Anglia elleni hőstettet elkövetők közül Kobin és Gaj, a szintén válogatott kerettag Sevcsuk és Hladkij, valamint a brazil különítményből Willian és a csatársorban Luis Adriano, aki a legutóbbi Toulouse elleni Európa Liga-meccsen duplázott, de ő jegyezte a májusi UEFA-kupa finálé egyik találatát is. Jól jelzi a Sahtar keretének erejét, hogy a legutóbbi világbajnokságot is megjárt szerb Duljajt és a lengyel Lewandowskit hajlamosak vagyunk a doneckiek második sorába sorolni, holott a legtöbb európai élklub minden bizonnyal szívesen látná a két tar fejű középpályást, akik Ungváron az első perctől bizonyíthattak címhalmozó román mesterüknek.

A csak nevében tartalékos Sahtar ellen igen nagy elánnal vette fel a harcot a Zakarpattya, bár Igor Gamula vezetőedzőnek is akadtak gondjai az összeállításnál. Platonov és Sopin már régóta bajlódik sérüléssel, ráadásul ezúttal nem számíthatott Kozorizra, Kszjonzra és Nevuchéra sem. Ám az őket helyettesítők minden dicséretet megérdemelnek. S még azért sem meszelhetők el, hogy a 37. percben a vendégek jutottak előnyhöz. A Luis Adriano buktatásáért megítélt szabadrúgást Gaj végezte el. A bal alsó felé tartó labdájába igen szerencsétlenül nyúlt bele Braila, akiről a játékszer irányt változtatva a kapu jobb oldalában kötött ki: 0–1. A találatról egyáltalán nem tehetett a Babenkót kiszorító saját nevelésű Olekszandr Nagy, aki már a gól előtt, és később is egészen a lefújásig több alkalommal parádésat alakított, a hazaiak egyik legjobbja volt. S csak azért nem a legjobb, mert ez a titulus most a Metaliszt Harkivtól kölcsönvett szerb Trisovicot illeti meg, aki a második félidő ötödik percében Mikuljak szögletét bólintotta a jobb felsőbe: 1–1. A hazaiak találatára reagálva Lucescu behozta Srnát is, s ekkor már a pályán volt a két brazil, a játékmester Jadson és a pekingi olimpiát is megjárt Ilsinho. Ám ezen a délutánon az FK Zakarpattya játékosai és az egyenlítő góltól számítva a közel nyolcezres publikum is tudta, érezte, lehetetlen lesz legyőzni a mieinket, akik előtt az utolsó negyedórában még a győzelem sansza is megcsillant, miután az egyedül kiugró Davidov lerántásáért a bíró kiállította a doneckiek középhátvédjét, Csizsovot.

Újabb gól viszont már nem esett, bár helyzetek mindkét kapu előtt adódtak. A Zakarpattya rászolgált az egy pontra. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy a találkozó során 11 kapuralövési kísérlete volt – a Sahtarnak kevesebb! –, amiből öt célt is talált, s kétszer annyi szögletet, szám szerint nyolcat, végezhetett el, mint nagynevű riválisa. Szintén beszédes tény, hogy a ráadás négy percéből közel három minutumig a doneckiek térfelén folyt a játék, azaz nem arról volt szó, hogy a végén már arra rúgták volna játékosaink a labdát, amerre éppen álltak.

A Sahtar számára vereséggel felérő 1–1 után fél óráig kellett várni a vendégek szakvezetőjére, hogy megjelenjen a sajtótájékoztatón. Addig a doneckiek öltözőjéből csak a „Mister", azaz Lucescu ordibálása hallatszott. Miután valamelyest lecsillapodott, ungvári szokásához illően azzal érvelt, hogy a második félidőre már annyira rossz állapotba került a kezdéskor még kiváló minőségű gyepszőnyeg, hogy az a romboló csapat munkáját, s nem pedig az építkező, támadó szelleműét segítette. Ám összességében elismerte, nemcsak ezen múlott. Ahogyan ő mondta, a Zakarpattya játékosai ezúttal jobban küzdöttek az övéinél. Még azt is megjegyezte a sajátjairól, hogy néhányan ma nem érdemelték meg, hogy viseljék a Sahtar mezét, de neveket nem árult el. A kifogásoltakat majd házon belül beszélik meg.

A döntetlen ellenére győztes hadvezér, Igor Gamula természetesen az övéit dicsérte. Elárulta azt is, szinte kicsordult a könny a szeméből, amikor a kezdés előtt a hazai keménymag „Gamula, mi hiszünk benned!" feliratú transzparenst feszített ki. Hozzátette még az örök érvényű igazságot, miszerint a győzelmet – esetünkben ez azzal ért fel – soha nem kell megmagyarázni.

Csizsevszkijékre az előttünk álló hétvégén kiesési rangadó vár Zaporizzsjában. A mieinknél egy ponttal többet gyűjtő Metalurg legutóbb Lembergben mentett pontot, ám az a Zakarpattya esetével ellentétben vereséggel felérő volt, hiszen a zaporizzsjaiak már 3–0-ra is vezettek. Ezen a bajnokin mutatkozott be új trénerük, a lett Ventspils együttesével három bajnoki aranyat szerző Roman Grigorcsuk, aki egyébként közeli jó barátja Gamulának.

Az ukrán labdarúgó Premier Liga 11. fordulójának többi eredménye: Kárpáti–Metalurg Zaporizzsja 3–3 (Kozsanov, Oscsipko, Fedeckij – Teikku, Alosi-2), Arszenal–Krivbasz 2–1 (Vorobej, Jevszejev – Karamuska), Zorja–Iljicsivec 3–2 (Szkoba-2, Melnik – Krivosejenko, Melnik), Obolony–Tavrija 1–0 (Antonenko), Metalurg Doneck–Csornomorec 2–0 (Sina, Mhitarjan), Metaliszt–Vorszkla 1–0 (Coelho), Dnyipro–Dinamo 0–2 (Ghioane, Milevszkij). Az élboly és az alsóház állása: 1. Dinamo 31 pont, 2. Sahtar 25, 3. Metaliszt 23… 13. Csornomorec 8, 14. Metalurg Zaporizzsja 8, 15. FK Zakarpattya 7, 16. Krivbasz 4.

Dunda György

Jegyzőkönyv

FK Zakarpattya–Sahtar Doneck 1–1 (0–1)

2009. X. 25., Ungvár, Avangard-stadion, 7500 néző, 16 oC.

Vezette: Jurij Hriszjo (Lemberg)

Gólszerzők: Olekszandr Trisovic (50. p) – Olekszij Gaj (37. p)

Sárga lapok: Iscsenko, Kobin

Piros lap: Csizsov (77. p)

FK Zakarpattya: Nagy – Braila (Donec, 72. p), Csizsevszkij, Bolohan, Leandro – Zotov, Trisovic, Mikuljak, Ruben Gomes, Bito – Davidov. Vezetőedző: Igor Gamula

Sahtar: Hudzsamov – Kobin, Csizsov, Iscsenko, Sevcsuk – Duljaj (Srna, 62. p), Lewandowski, Willian, Gaj (Jadson, 46. p) – Hladkij, Luis Adriano (Ilsinho, 46. p). Vezetőedző: Mircea Lucescu

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó