2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Új esély az anyaságra

Két éven belül megtörténhet az első sikeres méhátültetés.

Londoni kutatók kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a magzat kihordásáig el tudják látni vérrel a donorszervet – jelentették be az amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság atlantai konferenciáján. A Royal Veterinary College kutatói öt nyúlnak ültettek be méhet az általuk kidolgozott új műtéti technikával, amellyel sikeresen összekötötték az ereket, köztük az aortát is a testben lévő véredényekkel. A megműtött nyulak közül kettő csak 10 hónapig élt, ám a műtétet így is sikeresnek minősítették a kutatók. Richard Smith elmondta, hogy a következő lépésben lombikbébi módszerrel megtermékenyített embriókat ültetnek az életben maradt nyulak új méhébe. Az eljárás azokon a nőkön segíthet a gyermekvállalásban, akiknek a méhe valamilyen okból megsérült vagy el kellett távolítani.

A férfiak a piszkosabbak

Az emberek hajlamosabbak kezet mosni a mellékhelyiség használata után, ha a szégyenérzetükre gyakorolnak nyomást.

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének kutatói megfigyelték, milyen reakciókat váltanak ki azok az elektronikus, higiéniával kapcsolatos üzenetek, melyeket angol nyilvános illemhelyeken helyeztek el. A kézmosás a legolcsóbb módja a betegségek megelőzésének, de a férfiaknak kevesebb mint harmada, a nőknek pedig kétharmada mos kezet szappannal a WC-használat után, derült ki a vizsgálatból. A férfiaknak csak 32%-a mosott kezet szappannal, a nők közül kétszer annyian: 64%-uk. Az illemhely bejáratánál LED-képernyőkön olyan feliratokat vetítettek ki, mint pl.: "A víz nem öli meg a baktériumokat", majd elemezték az üzenetek viselkedésre gyakorolt hatásait. A legjobbnak "A maga mellett álló használ szappant?" szöveg bizonyult, melyből látható, miként reagálnak az emberek arra, ha azt hiszik, mások figyelik őket. A nemek közti eltérés megmutatkozott az üzenetekre adott válaszban is. A nőket az emlékeztető feliratok fogták meg inkább, míg a férfiakat azok, melyek undort keltettek, pl. "Mossa le szappannal, vagy később megeheti."

A kézírás lebuktatja a hazug embert

Az izraeli Haifa Egyetem tudósai úgy vélik, legjobban a kézírása alapján lehet leleplezni a hazug embert.

A pszichológusok szerint a kézírás változik, mikor valaki hazudik. Azért van így, mert az agynak keményebben kell dolgoznia a kitalált tényeken, így ez a folyamat megzavarja a normál írás menetét. Hazugság esetén az átlagos nyomás, a betűk hossza és magassága jelentősen nagyobb, mint akkor, mikor az igazat írják le.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó