2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
'98 visszatér?

Bár csapadékosra fordult az idő és a hegyek gerincét sokfelé borítja hó, a szakemberek szerint nem kell árvíztől tartani. Kísértetiesen hasonló volt a helyzet 1998 őszén is. Hegyeinkben korán leesett a hó, a síkvidéken rengeteget esőzött. Árvízveszélyről akkor sem beszéltek. Sőt, a hivatalos tájékoztatók éppen hogy a folyók apadásáról szóltak...

A helyzet azonban két nap alatt gyökeresen megváltozott. A Tisza, a Latorca és a Borzsa felső vízgyűjtő ter?letén néhány óra alatt másfél havi csapadék hullt, elolvadt a hó és a roppant víztömeg rázúdult az alföldre, előidézve ezzel a huszadik század legnagyobb itteni árvizét.

Rahótól Csapig a Tisza teljes szakaszán védekeztek az ár ellen. Az erőfeszítések azonban a legtöbb helyen nem jártak eredménnyel. A gátak elhanyagolt, rossz állapota miatt 236 telep?lésen 39 592 ép?let került víz alá. 1008 ház dőlt romba. Az elárasztott helyekről mintegy 15 000 személyt kellett kimenekíteni. Az elemi csapás 17 ember életét oltotta ki.

Szerencsére vidékünk nem maradt magára a bajban. Rengeteg segítség, pénz, építőanyag, élelmiszer érkezett. Na és az illetékesek végre rájöttek, hogy árvízvédelmi programra van szükség. Mintegy harminc évvel korábban is belekezdtek egy hasonlóba az akkori nagy árvizet követően, de rövid időn belül leálltak vele. Alig indult be az új project, amikor 2001 tavaszán a három évvel korábbit is felülmúló árhullám képződött folyóinkon. A megerősített gátaknak köszönhetően azonban ekkor kisebb volt a pusztítás.

Az árvízvédelem szükségessége ismét időszerűvé vált. Elkészült a 2015-ig szóló hosszú távú program, mely a gátak erősítését, magasítását és szükségtározók építését is előirányozza. Évről évre milliókat kellene költenie az államnak e munkálatokra. A tervek kivitelezése azonban a kormány flegma hozzáállása miatt enyhén szólva döcögve halad. S hogy ez mekkora veszéllyel jár, arra 2008 nyarának felső-tiszai árvize a bizonyíték.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó