2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fárasztó harcok helyett építkezés

Ukrajnában immár hivatalosan is elkezdődött az elnökválasztási kampány. Sok egyéb mellett mindezt az is jelzi, hogy egyre több párt, tömörülés nevezi meg a maga jelöltjét. Múlt hét végén például a Régiók Pártja állította csatasorba első emberét, Viktor Janukovicsot. A kongresszuson számos más meghívott mellett jelen volt Gajdos István is.

A kampánykezdés és a tanácskozás apropóján kértük fel egy rövid helyzetelemzésre az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét.

– Milyen álláspontra helyezkedett az UMDSZ a mostani választási kampánnyal kapcsolatban?

– Nem csupán a szövetségünknek, hanem a magyar közösségnek is elsősorban arra a kérdésre kellett választ adnia, hogy részt veszünk-e, részt vesz-e vagy sem a politikai megmérettetésben? Ezt követően merül fel a következő kérdés, ha igen, akkor kinek az oldalán? Nos, úgy véljük, ilyen esetekben a legnagyobb hiba a passzív álláspont lenne. Ez azonban egyben elvtelenségnek is tűnne, márpedig az elvtelen embereket, szervezeteket nem tisztelik, az ilyeneknek nincs helyük a politikában. Mi az aktív részvétel mellett döntöttünk.

– És mi a felelet a másik kérdésre?

– Aki egy kicsit is nyomon követi az ukrán belpolitikát, az láthatja, hogy gyakorlatilag Viktor Janukovics az egyetlen az esélyes elnökjelöltek közül, aki eddig is kiállt és most is kiáll a kisebbségek védelmében. Ő az, aki kisebbségbarát politikát folytat, s konkrét véleményt fogalmazott meg például az e közösségekhez tartozó állampolgárok szabad nyelvhasználatával kapcsolatosan. A többi jelölt, például Viktor Juscsenko, Julija Timosenko vagy éppen Arszenyij Jacenyuk inkább az ukrán nemzeti érdekek túlhangsúlyozásával próbál támogatókat szerezni.

– Az országos szervezet ezzel kapcsolatban már döntést is hozott.

– Igen, az elvi döntéseink már megszülettek. Az egyik, mint fentebb említettem, hogy az UMDSZ bekapcsolódik a kampányba. A másik, hogy Viktor Janukovicsot támogatja. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, a második esetben egyelőre elvi döntésről van szó. Ezzel jelzést kívántunk küldeni a legesélyesebbnek látszó jelölt felé, akinek a programja a leginkább megfelel a szövetség és a kárpátaljai magyarság elvárásainak. Úgy látom, vették az üzenetünket, és azzal, hogy meghívtak a kongresszusukra, gyakorlatilag az elnökjelölt stábja üzent vissza nekünk.

– Mikor válik az "igen" véglegessé?

– A választási együttműködésre akkor fogunk rábólintani, amikor írásban megállapodunk arról, mit vállal a jelölt az ukrajnai magyarság érdekében. Nem szeretném megelőzni az eseményeket. A tárgyalások elkezdődtek, a két fél jogászai dolgoznak a szerződés végleges szövegén. A megszületendő dokumentumban mindenképp helyet kell kapjon, hogy Ukrajna a jövőben szavatolja a nemzeti kisebbségek, ezen belül a magyarság jogainak tiszteletben tartását, érvényesülését, betartja ezzel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásait, az Alkotmány ide vonatkozó cikkelyeit, a hatályos törvényeket. A megállapodásban kiemelt helyen fog szerepelni, hogy a magyar iskolák végzősei továbbra is anyanyelvükön érettségizhessenek, felvételizhessenek, s hogy ott, ahol a magyarság részaránya jelentős, az élet minden szférájában garantálva legyen számukra az anyanyelv szabad használata.

– Van-e garancia arra, hogy a leendő szerződésben foglaltak meg is valósulnak?

– Erre senki nem tud százszázalékos garanciát adni. Viszont azt elmondhatom, hogy Viktor Janukovics volt az, aki – hogy csak az utóbbi idők történéseit említsem – nyíltan kifogásolta az oktatási tárca megszorító rendelkezéseit, a Régiók Pártja kezdeményezte, hogy menesszék annak kiötlőjét, Ivan Vakarcsuk minisztert. Amikor Viktor Janukovics Beregszászban járt, alkalmam volt személyesen is eszmét cserélni vele. A tárgyalások során meggyőződhettem arról, hogy nem csupán szavakban, de tettekben is kiáll a kisebbségek ügye mellett. Csak egy mozzanatot említenék: a vezető ukrajnai politikusok közül egyedül helyezett el koszorút a Petőfi-szobornál, hajtott fejet a magyar szabadság költőjének nagysága előtt. Bizonyosra vehetjük, államfővé választása esetén visszavonja a minket is sújtó rendeleteket. Éppen itt lenne az ideje annak, hogy közösségünk az állandó és fárasztó harcok helyett a mindennapi építkezésre összpontosítsa erejét, tehetségét, lehetőségeit.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó