2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mobil-kukkolók

Amikor partnerük ellenőrzéséről van szó, a fiatalok egyáltalán nem riadnak vissza kedvesük mobiltelefonjának beható tanulmányozásától, vagyis a kémkedéstől sem. Bár azt állítják megbíznak egymásban, mégis rendszeresen elolvassák a másik fél híváslistáját, sms-eit. A többség puszta kíváncsiságból "olvasgat", a "mobil-kukkolók" egynegyede viszont nem titkolja, féltékenységből böngészi élettársa maroktelefonját. A kutatások szerint a mobiltelefon valóban a féltékenység egyik eszköze.

Felmérésekből kiderül, hogy bár mindenki szereti hangoztatni, mennyire bízik barátjában, barátnőjében, élettársában vagy házastársában, mégis kedveli a telefonos paráztatást, naponta többször ellenőrzi párját, ráadásul még az sms-eit is elolvassa. A kutatás szerint a titokban olvasgatók inkább a nők közül kerülnek ki. Az emberek kétharmada sutyiban rendszeresen böngészi partnere híváslistáját és sms-eit. Az is gyakori, hogy olyan üzenetet talál, amit szeretett volna inkább nem látni. Előfordul olyan is, hogy ez vet véget kapcsolatuknak. A megkérdezettek majdnem fele fedezett fel flörtölő s szexuális tartalmú sms-t a partner telefonján.

A dolognak több olvasata van. Egyrészt borzasztó belegondolni, hogy míg beugrasz a zuhanyzóba öt percre, addig valaki átböngészi a telefonodat. Ám érthető a másik oldal is, hisz ha valaki már rejtegetett titkokat talált, bizalmát feltehetően elveszítette. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy flörtölni mindenki flörtöl, ezt mindig tettük, csak a mai csatornák sokkal több mindenre adnak lehetőséget mindkét oldalról. A régi ártatlan szemezés ma kétértelmű csetelésben vagy üzengetésben nyilvánul meg, ám a benne levők tudják, mindez semmit nem jelent. Az arra rábukkanónál azonban mindez a poklok kínját idézheti elő.

Komoly kárt okozhat ez nemcsak a párkapcsolatban, de az önbecsülésben is. Kevesen veszik a bátorságot, hogy bevallják, nyomoztak, hisz ez szégyenletes dolog. Így sokszor marad a lelkiismeret-furdalás, az elfojtott harag, indulat, ami szép lassan aláaknázza a kapcsolatot, hisz a bizalom tovaszállt.

A mobiltelefonnak az érzelmi életben betöltött többé-kevésbé fontos szerepe nem új keletű: a mobiltelefon-használat kultúrájának kutatásában élen járó nyugat-európai országok szakemberei már korábban is megállapították, hogy a mobiltelefon elsősorban a fiatalok körében egyfajta köldökzsinór, ami leginkább a barátokkal való összeköttetést szolgálja. Vidékünk fiataljai sem különböznek radikálisan a nyugati példától. Egy kutatás szerint a tizenévesek sms-ben (is) élnek lelki életet, azaz nem példa nélküli, hogy 160 karakterbe sűrítve mondják el például egy szakítás történetét.

Megkérdeztünk néhány fiatalt, hogyan vélekedik a mobil-kukkolásról.

– Manapság van egy alapvető, óriási hiba, ami okot ad a bizalmatlanságra. Mégpedig az, hogy a legtöbb ember megbízhatatlan, erkölcstelen és nem igazán érzi egy kapcsolat súlyát – vélekedik a 23 éves Andrea. – Így lelkiismeret-furdalás nélkül egyszer-kétszer meg lehet nézni a másik telefonját, mert inkább leszek illetlen, minthogy a hátam mögött kijátszanak. Sosem lehet tudni. Ha nem találok semmit, akkor megnyugodhatok, ha meg igen, akkor ennyit ért az egész. Miért kéne arra várni, hogy majd a másik bevallja, lehet sosem teszi meg.

A 25 éves Sándor elmondta, neki nem lenne bátorsága turkálni más telefonjában. – Hiába fúrja az oldalam a kíváncsiság, sokkal jobban félnék a lebukás veszélyétől. Persze az is benne van a pakliban, hogy valami "szaftosat" találok, de mi van, ha nincs ott semmi ilyesmi, akkor meg nagyon rosszul esik a másiknak a bizalamatlanságom. Szerintem, ha valaki így akarja ellenőrizni a párját, ott már amúgy is gond van a kapcsolattal...

– Egy kapcsolat alapja a bizalom és az őszinteség – húzza alá a 18 éves Katalin. – Ám nem vagyok biztos abban, hogy ha olyan helyzetbe kerülnék, megállná a helyét a bizalom. Ha felébred a gyanú vagy az a bizonyos női megérzés, valószínűleg venném a bátorságot és félretéve az elveket, belekukkantanék a mobiljába, e-mail-jébe – árulta el.

– Szerintem az sms-re és az e-mail-re is vonatkozik a levéltitok. Nem nyitogatjuk fel egymás leveleit sem. Az meg édes mindegy, hogy elektronikus üzenet-e vagy papír alapú levél-e az – véli a 20 esztendős Atilla.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó