2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Látó-Szög
Milyen elnököt látna szívesen?

Megkezdődött az elnökválasztási kampány. A jelöltek különböző üzenetekkel bombázzák a lakosságot, próbálják aktivizálni a választópolgárokat. Vajon mennyire érinti ez a kárpátaljai magyarságot?

Borbély Ida múzeumigazgató (Tiszapéterfalva):

– Nagyon sok ígéret hangzott már el, s bizonyára még többet hallhatunk. A politikusok mindig a nép nevében beszélnek, de amikor beülnek a bársonyszékbe, nemcsak adott szavukról feledkeznek meg, de azokról is, akik megválasztották. Az emberek pedig már belefáradtak a politikába. Fásultak, közönyösek lettek.

– Közösségünk számára viszont nagy a tét.

– A jelenlegi kormányoldal a különböző rendeletei miatt szerintem a kárpátaljai magyarságnál nem rúghat labdába. Elvesztették hitelüket és szavazatainkat. Bízom abban, hogy nemzetiségbarát személy ül majd az elnöki székbe.

Vass János Jenő vállalkozó (Beregrákos):

– Közösségünk számára igencsak húsbavágó kérdés, hogy az elkövetkező öt évben milyen irányvonal fog érvényesülni az ukrán nagypolitikában. Nem mindegy, hogy a leendő elnök a szélsőséges nézeteket vagy pedig az európai normákat vallja magáénak. Éppen ezért a kárpátaljai magyarságnak aktívnak kell lennie a szavazás során, és olyan jelöltet kell támogatnia, aki nem a kisebbségek beolvasztására törekszik, hanem támogatni kívánja az anyanyelv megőrzését, oktatását, a nemzeti hagyományok ápolását.

– Lát esélyt az összefogásra?

– Csak üdvözölni tudnám, ha a magyarságszervezetek vezetői félretennék nézetkülönbségeiket, és ugyanazt a jelöltet támogatnák.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó