2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Koszorúüzlet: importőrből exportőr

Mindenszentek és halottak napja előtt megélénkül a temetők környéke. Az itt hagyott utódok, rokonok, ismerősök rendbe teszik a sírokat, feldíszítik virágokkal, gyertyát gyújtanak szeretteik emlékére.

Aki kertjében nem ápol virágot, megveheti a piacokon, ahol a krizantémok és koszorúk színes kavalkádjával találkozik az idén is. Nem is kell oly mélyen zsebébe nyúlnia a vásárlónak, mert nemzeti valutánk devalvációja ellenére az árak a tavalyi szint környékén mozognak. A legszebb krizantémok darabjáért sem kérnek többet négy hrivnyánál, ám ügyes alkudozás után akár a negyedéért is megkapható.

A gyertyák és kis mécsesek árai hetvenöt kopijkánál kezdődnek és négy, négy ötvennél végződnek. A koszorúk sem túl drágák: a fenyőágakból font művirágosokért húsz-huszonötöt kérnek az eladók, a műanyagból készült kisebbek még ennél is olcsóbbak. Tíz hrivnyáról indulnak.

Mérettől függően viszont kétszázig terjed az árskála. Mindet ügyes kezű, vállalkozó szellemű kárpátaljaiak készítik. Importáru már nagyítóval sem található piacainkon.

Olcsóságuk miatt a határ menti településeinken beindult a koszorúbiznisz.

– Megéri itt vásárolni? – érdeklődtünk Beregszászban az egyik Vásárosnaményból érkezett hölgytől.

– Persze. Nálunk sokkal drágábbak a krizantémok és a koszorúk, s a választék is jóval szerényebb – kaptuk a választ.

– Érdemes bejönni Beregszászba, hiszen Asztélyban is meg lehetne vásárolni.

– Igaz, de itt élő virágot és mécseseket is kapok – mondta a hölgy.

Jártunk Mezőkaszonyban is, ahol szintén bő a választék. Az árusok elmondása szerint a vásárlók háromnegyede Magyarországról érkezik.

Ugocsában viszont a határon átjárók leragadtak a hagyományos csencselésnél. A krizantém és a koszorú nem annyira sikk, mint a Beregszászi és az Ungvári járásban, kaptuk a tájékoztatást Tiszaújlak polgármesterétől, Kilb Józseftől.

Az ungvári járási Kisszelmencben lecsengőben van a virág- és koszorúvásár. A túloldaliak többsége már szeptemberben átruccant és megvásárolta az emlékezés kellékeit. Ezekben az október végi napokban kevesebben jönnek. Egy szlovák anyanyelvű hölggyel és fiával azonban sikerült szót váltanunk.

– Reggel sétáltunk át és amint látja, viszünk élő virágot és koszorút is.

A krizantémok száljáért harminc centet adtam, otthon legalább kilencvenet kellene. Az egyik koszorút öt, a másikat hat euróért vásároltam, otthon tíz-tizenkettőért tudtam volna megvenni.

Néhány évvel ezelőtt, ha szép virágot és koszorút szeretett volna a kárpátaljai lakos szerettei sírján elhelyezni, átruccant a határ túloldalára. Manapság fordítva van. Importőrökből exportőrökké váltunk.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó