2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Intim
Csók által is fertőz?

"17 éves fiú vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy csók útján el lehet-e kapni valamilyen nemi betegséget? Azt hiszem, egy beteg lánnyal csókolóztam. Fontos!" – kérdezi sms-ben egy fiatal olvasónk.

– Valóban vannak olyan nemi betegségek, melyeknek baktériumai jól érzik magukat a száj nyálkahártyájában, ilyenek a szifilisz, a chlamídia, a herpesz vagy akár a hepatitisz is, közismert nevén a sárgaság. Ám ennek akkor nagyobb a valószínűsége, ha a szájüregben kisebb vérszivárgás tapasztalható, például egy rossz fog miatt roncsolódott íny van. Orális szex közben viszont szinte biztos, hogy megfertőződnek a partnerek.

Mivel védekezzek?

"Érdekelne, milyen fogamzásgátlót ajánlana egy 15 éves lány számára?" – érdeklődik egy tinédzser.

– Először is felhívnám rá a figyelmedet, még korainak tartom számodra a szexuális életet. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, úgy a nem kívánatos következmények elkerülésére helyi spermicid fogamzásgátló és óvszer együttes használatát javaslom neked.

Káros lehet a Pharmatex?

"Nem szeretnék folyamatosan hormonális fogamzásgátlót szedni. Pharmatex készítményt használok, havi maximum öt alkalommal, amit közvetlenül az aktus előtt helyezek fel. Ez így nem veszélyes?"– kérdezi egy olvasónk.

– A Pharmatex olyan lokális fogamzásgátló módszer, mely az ondósejteket a hüvelyben pusztítja el. Fertőtlenítő hatású aktív hatóanyagai révén csökkenti a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát is. Legyen az tabletta vagy kapszula formájában, nyugodtan használhatod, nincs megkötés alkalmazási idejével vagy számával kapcsolatban.

M. T.

Továbbra is várjuk mind a fiúk, mind a lányok kérdéseit. Szégyellitek elmondani problémátokat? Nem tudjátok, kitől is kérjetek tanácsot? Szakembereink válaszolnak, tanácsot adnak bizalmas kérdéseitekre. A borítékra írjátok rá: Intim.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó