2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elfogták a huszti rémet

Védtelen nőkre támadó, erőszakoskodó egyénről kaptak szárnyra rémhírek Huszton. A szóbeszéd szerint a rendőrség semmit nem tesz a kézre kerítése érdekében, mert az illető befolyásos szülők gyermeke. A valóság azonban kissé másként fest.

Mint azt a megyei rendőrség sajtószolgálatán elmondták, két erőszakos cselekményről érkezett bejelentés. Az egyik eset augusztus végén történt. Egy 51 éves asszonyt támadott meg valaki az utcán, amikor az a munkahelyére igyekezett. A tettes hátulról megragadta a sértettet, s karját a nyaka köré fonva bevonszolta egy félreeső helyre, majd ott megerőszakolta.

A sértett feljelentést tett. Elmondása szerint a támadó átlagos testalkatú, huszonöt–harminc év körüli férfi volt. Az arcvonásait nem sikerült megjegyeznie. A rendőrség nyomozást indított, de a bűnözőt nem találták.

Közel egy hónap múltán újabb, az előbbihez nagyon hasonló esetről kaptak bejelentést a huszti rendőrök. Ezúttal azonban a negyvennégy éves nő a súlyos bántalmazás következtében életveszélyes állapotban került kórházba. A történteket csak jóval később, több életmentő műtétet követően tudta elmondani.

Baráti társasággal szórakozott az egyik huszti vendéglőben. Az est folyamán mellé ült egy tagbaszakadt fiatalember, aki hevesen udvarolt neki. A mulatság végeztével sem tágított mellőle. Amikor kettesben maradtak az éjszaka sötétjébe burkolózott utcán, a férfi hirtelen rátámadt. Egyik karját a nyaka köré fonta, másik kezét pedig szorosan a szájára tapasztotta és valahova elvonszolta.

Valami építkezésen lehettek, ahol az idegen megpróbálta letépni róla a ruhát. A fiatalasszony azonban ellenállt, amivel felbőszítette az idegent. Ütni-verni kezdte, többször valami keménybe, talán falba verte a fejét. Azt már nem tudja, tovább mi történt, mert elvesztette az eszméletét. Az asszony egy kóborkutyának köszönheti az életét. Az eb ugyanis leült mellé és keserves vonításba kezdett. Felfigyelve erre valaki odament, hogy megnézze, mi történt.

A rendőrség súlyos testi sértés és erőszakos nemi közösülés miatt indított nyomozást. Sikerült is megtalálni a feltételezett elkövetőt, aki régi ismerősüknek bizonyult. A húszéves Andrijnak volt kitől tanulni. Édesapja éppen börtönben ül, ahova súlyos testi sértés miatt került. S mert félholtra verte cellatársát, további éveket sóztak a nyakába. A fiatalember ökle is könnyen lesújtott. 2006-ban például egy táncmulatságon kegyetlenül megvert valakit, aki hetekig nyomta a kórházi ágyat. Andrijt feljelentették a sértett szülei, de a bíróság érthetetlen módon felmentette a vádak alól.

A szóbeszéd szerint tehetős és befolyásos édesanyja húzta ki a bajból és soroztatta be fiát katonának. A seregben azonban nem faragtak jobb embert belőle. Édesanyja szoknyája mögé bújva folytatta az italozást és erőszakos cselekedetektől sem mentes életvitelét. Józanon még úgy-ahogy viselkedett is, de egy-két korty után teljesen elvesztette az eszét.

Okszana Danyko, a megyei rendőrség rendkívül súlyos bűnügyekkel foglalkozó osztályának főnyomozója elmondta, elfogták és előzetesbe helyezték a husztiak által rémnek nevezett gyanúsítottat. Az ügyben folytatják a nyomozást. S bár van olyan törekvés, hogy Andrijt beszámíthatatlanná nyilvánítsák, a detektív szerint a gyanúsított nagyon is tudatában van tette súlyának és bíróság elé fog állni. A büntetése nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A rendőrség várja azoknak a személyeknek a jelentkezését, akik áldozatául estek a gyanúsított erőszakoskodásának, de azt valamilyen okból eltitkolták. A bűnüldözők tudomására jutott, hogy a fiatalember édesanyja minden követ megmozgat, hogy kihozza fiát a börtönből. Attól sem riad vissza, hogy megfenyegesse a tanúkat és rávegye a sértetteket a feljelentés visszavonására.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó