2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ünnepelt az egyetem

Megalakulásának 64. évfordulóját ünnepelte az Ungvári Nemzeti Egyetem. Vidékünk legrangosabb felsőoktatási intézménye tizenhárom ország negyvennégy egyetemével tart fenn testvérintézményi kapcsolatot, hangzott el többek között Mikola Veges ünnepi beszédében. Az UNE rektora kiemelte: közel 12 ezer diákjuk van, a tudományos fokozattal rendelkező előadók száma pedig meghaladja a félezret. Az utóbbi években négy új fakultással gazdagodtak, a legfiatalabb az egy éve nyílt Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar. Az ünnepség keretében a magyar kar tanárai is kitüntetésben részesültek. A megyei tanács díszoklevelét Györke Magdolna docens és Gecse Ferenc docens vehette át. Rektori díszoklevélben Fedák Anita előadótanár részesült. A magyar kar diákjai közül, kitűnő tanulmányi eredményeiért, Turóczi Jolán, Bolyog Beáta, Janó Erzsébet és Bagó Krisztina részesült dicséretben.

Kárpátaljaiak a díjazottak között

Beregszászban került sor a dr. Gubcsi Lajos által 1987-ben alapított A Magyar Művészetért Díj idei átadására. Az elismerés létrehozásának célja a Magyarországon és a határokon túl, a messze nagyvilágban is működő-alkotó magyar művészek munkájának megbecsülése, támogatása, díjazása, kiadványokban történő bemutatása, megőrzése. A mostani kitüntetettek között két kárpátaljai van – Fodor Géza költő és Matl Péter szobrászművész. A gála keretében nyújtották át az ExLibris Díjat is. Ebben az elismerésben többek között az Ivaskovics József vezette ungvári Credo együttes, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar kara, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola részesült.

Közös tárlat nyílt

Prófusz Marianna, a népművészet mesterének beregi szőtteseiből, valamint Réti János képzőművész grafikáiból nyílt kiállítás a Tiszapéterfalvi Képtárban. A két művész munkásságát Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke és Klisza János festőművész méltatta.

Matl-kiállítás Beregszászban

Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megnyílt Matl Péter képzőművésznek a kiállítása. A grafikák, festmények, illetve a köztéri szobrairól készített fényképek két hétig tekinthetők meg. Az alkotónak legutóbb a Megyei Népművészeti és Népi Építészeti Múzeumban volt önálló tárlata.

Előzetesben a főorvos

A megyei ügyészség bűnvádi eljárást indított Volodimir Szimulik, az ungvári szülőotthon főorvosa ellen, akit ötszáz dollár kenőpénz elfogadásakor ért tetten a rendőrség. Az esetet kommentáló Kijovics Katalin rendőrségi szóvivő lapunknak elmondta, a főorvost, akit korábban saját kollégái is korrupcióval gyanúsítottak, a gazdasági bűnözés elleni osztály munkatársai vették őrizetbe. Az ügyet átadták az ügyészségnek. A nagy összegű kenőpénz elfogadása és munkaköri visszaélés alapos gyanújával indított büntetőjogi eljárás során az ügyészség további esetekre is szeretne fényt deríteni. Ezért azt kérik, hogy akitől pénzt követelt vagy fogadott el a gyanúsított, jelentkezzen a megyei ügyészség 69-51-44, vagy 69-56-15 telefonszámán.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó