2009. október 29., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 155.-156. (827.-828.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Érzelmek, érzések – kegyes praktikák

"Kihaltak az érzelmek a világból. Az emberek nem törődnek egymással. Manapság szégyen kimutatni az érzelmeket." Számtalanszor halljuk ezeket a mondatokat, és sajnos sok igazság van bennük. Ezért ajánlatos, ha megtanulunk egy új kifejezést, az érzelmi intelligenciát.

Olyan képességeket ölel fel, melyeket egyébként jól ismerünk, például az együttműködési készség, a kitartás, az empátia, ahogyan a konfliktusokat kezeljük, az optimizmus, az indulatok megfékezése.

Gyakorta hallani a nőktől, hogy partnerük, férjük érzelmi analfabéta. Vagyis úgy általában a férfiak, legyenek azok főnökök, munkatársak vagy beosztottak. Holott az érzelmek kifejezése, az érzésekkel való bánás egyáltalán nem a nők privilégiuma. Az érzelmi intelligencia kiváló szakembere, Daniel Goleman egyértelműen megállapította, hogy sem a nők, sem a férfiak nem jobbak az érzelmi intelligencia terén. Van, aki igen empatikus, de hiányoznak a stressz kezeléséhez szükséges képességei. Mások hangulatuk legkisebb változását is érzékelik, miközben képtelenek együttműködni bárkivel is. Az azonban igaz, hogy vannak olyan közös, az adott nemre jellemző tulajdonságok, amelyek lehetnek erősségek és gyengeségek is. A nők általában inkább vannak tisztában érzelmeikkel, több empátiát mutatnak, jobb az együttműködési készségük. Ezzel szemben a férfiak magabiztosabban, optimistábban, könnyebben alkalmazkodnak, jobban tűrik a stresszt.

Goleman azt tanácsolja a férfiaknak, vegyék észre, ha a feleségük el akar mondani egy sérelmet. Óvakodjanak attól, hogy a vitát rövidre zárják, és túl hamar ajánljanak gyakorlati megoldást, mivel a feleségnek többnyire fontosabb a tudat, hogy a férje veszi az üzenetét, és empátiát tanúsít az üggyel kapcsolatos érzelmei iránt. A feleség, ha érzi, hogy meghallgatták, és érzelmeit tudomásul vették, gyakran le is higgad.

Mivel a férfiak egyik fő problémája, hogy a feleségek túl hevesen hangoztatják panaszaikat, a nők tegyenek erőfeszítést azért, hogy ne a férjüket támadják, hanem azt a cselekedetüket kifogásolják, amivel valóban problémájuk van. Szinte biztos, hogy a dühös támadás a férjből elzárkózást vált ki, amitől a veszekedés biztosan elmérgesedik. Lehetőleg röviden, egyértelműen fogalmazzanak a nők, okosan kiválasztott időpontban, tehát ne futballmérkőzés, politikai vitaműsor közben. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ne legyen egészséges vita, "jótékony veszekedés"! Ha képesek vagyunk kezelni érzelmeinket, megfékezni haragunkat, figyelni a másikra, tiszteletben tartani a partner álláspontját és így tovább, nő annak az esélye, hogy a házaspárok megoldják gondjaikat.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó